U 7, 8 ili 9 sati: Koje je najbolje vreme za doručak?

Doručak se tradicionalno smatra najvažnijim obrokom u danu. Nije iznenađujuće, jer upravo s njim započinje rad našeg digestivnog sistema, što znači da bi doručak morao da bude od maksimalne koristi.

Koje je najbolje vreme za doručak?, foto: Lolostock/Shutterstock
Koje je najbolje vreme za doručak?, foto: Lolostock/Shutterstock

Dobar doručak može vam pomoći da kontrolišete glad tokom dana, pa čak i da izgubite višak kilograma. S obzirom na to da se često govori šta treba jesti za doručak, ovog puta otkrivamo u koje vreme je najbolje posvetiti se prvom obroku, kako bi hrana donela maksimalnu korist.

Idealan doručak trebalo bi da bude najmanje 10 do 12 sati nakon poslednjeg obroka - odnosno, ako ste večerali u 20:00, najuspešniji obrok sledećeg dana za vas biće u 8:00 ujutru. Najbolje vreme za doručak je između 7:00 i 9:00 ili, ako se probudite kasnije, u roku od dva sata nakon ustajanja. Takva rutina pomaže u održavanju digestivnog sistema i kontroli nivoa šećera u krvi.

Ako vam se ne jede ujutro, onda definitivno ne bi trebalo da se forsirate, čak i ako ustajete zaista rano. Ipak, trebalo bi da se pobrinete da u slučaju gladi imate mogućnost zdravog i obilnog obroka gde god da se nalazite, jer u suprotnom jednostavno nećete imati dovoljno energije za čitav dan.

Stručnjaci savetuju biranje hrane s visokim sadržajem proteina za doručak. Kao prvo, ona će vam ponuditi idealan osećaj sitosti, a kao drugo, korisna je za gubitak viška kilograma jer smanjuje rizik taloženja masti u telu. Kada se radi o ugljenim hidratima, ni njih ne treba u potpunosti isključiti čak i kada se pridržavate dijetalnog režima ishrane, jer oni vašem telu obezbeđuju potrebnu energiju, piše harpersbazaar.rs.