Tri najbolja načina da operete platnenu masku za lice

Najbolji metod za sprečavanje širenja korona virusa je nošenje maski, čak i tokom boravka napolju.

Maske, foto: Depositphotos/dewessa
Maske, foto: Depositphotos/dewessa
.

Kako bi maske imale efekta i zaista mogle da nas zaštite u prevenciji korona virusa, stručnjaci savetuju da ih redovno i temeljno čistimo i peremo. Donosimo vam tri najbolja metoda za održavanje pamučnih maski koje vam mogu pomogi u zaštiti vašeg zdravlja.

Ove metode nisu primenjive na jednokratne medicinske zaštitne maske, s obzirom da bi ovi načini čišćenja mogli smanjiti njihovu delotvornost.

Prokuvajte masku

Ostavite masku u kipućoj vodi na samo pet minuta. Ovo je najbolje primeniti na pamučnu masku, jer to neće uticati na njenu nepropusnu moć.

Kako biste bili sigurni da će vaša maska ostati funkcionalna nakon ključanja, morate je pažljivo pregledati. Nakon vrenja proverite da li ima vidljivih rupa na maski. Ne preporučuje se da istu masku držite u ključaloj vodi više od 10 puta.

Pranje u mašini

Deterdžent i proces u mašini za pranje veša uništavaju viruse kako bi bila spremna za ponovnu upotrebu. U ovom slučaju potrebno je obratiti pažnju na temperaturu. Preporučuje se pranje na najviše 60 stepeni u mašini.

Pranje toplom vodom i izbeljivačem

Masku možete oprati i tako što ćete je umočiti na pet minuta u rastvoru od litar vrele kipuće vode koja sadrži jednu kašiku izbeljivača.

Kako biste se rešili ostataka izbeljivača, izvadite masku iz rastvora i isperite je pod mlazom vode, najmanje 15 sekundi. Nakon toga potopite je u čistu vodu još pet minuta. Masku potom dobro osušite i biće spremna za korišćenje.

Izvor:novosti