Toplotni talas će vam lakše pasti uz OVE NAMIRNICE

Ključ za preživljavanje toplotnog talasa krije se u konzumiranju velikih količina vode. Međutim, puko konzumiranje nekoliko litara tečnosti dnevno nije dovoljno, već bi trebalo da pazimo i kada je izbor hrane u pitanju i da se opredelimo za one namirnice koje sadrže visok nivo vode.

Foto: margouillat photo / Shutterstock
Foto: margouillat photo / Shutterstock
.

Masna ili slatka hrana, kao i jela koja sadrže mnogo ugljenih hidrata, nisu poželjni na trpezi kada temperature porastu. Razlog tome je što telo troši mnogo energije na njih i zagreva telo.

Preporuka je da tokom toplijih dana jede topla hrana koja podstiče znojenje nije mit, jer se tako organizam brže hladi.

Međutim, šolja toplog napitka ili supe može da sačeka do večeri kada sunce zađe, kako bi vam pomogla da zaspite. Preko dana se pak preporučuje lako svarljiva hrana, pa je žitarice i meso bolje zameniti povrćem.

Krastavac

Ovo je jedna od najkvalitetnijih namirnica na planeti. To je zato što je njihov sadržaj vode visok. Takođe, krastavac je niskokalorična namirnica i možete ga jesti koliko god želite bez osećaja krivice. Oštećenja izazvana toplotnim talasom su posledica niskog nivoa hidratacije u telu. Jedući krastavce, možete obnoviti nivoe vode.

Paradajz

Paradajz, osim što sadrži vodu, ima i antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Paradajz je takođe bogat vitaminima poput vitamina A, C i K. Zbog toga je jedna od najboljih letnjih namirnica za vrućine. Takođe, lako je dostupan, tako da ga možete dodati u obrok ili jednostavno pojesti salatu, a i sok od paradajza je izrazito zdrava opcija. Da biste zaštitili kožu od vrućine, koristite paradajz i u nezi kože.

Zeleno povrće

Zeleno povrće se sastoji od 80 do 95 odsto vode, što ga čini veoma lako svarljivim. To znači da brzo prolazi kroz probavni sistem, dajući osećaj hlađenja u telu.

Dinja

Hladna dinja gasi i najintenzivniju žeđ, a plodova ima u izobilju tokom letnjih meseci. Samo jedna kriška nudi vrhunsko, osvežavajuće iskustvo. Dinja ima malo kalorija i sadrži mnogo vode (95 procenata), što je čini izuzetno rashladnom užinom.

Brokoli

Brokoli je bogat vlaknima koja pomažu varenju, održavaju nizak nivo šećera u krvi i sprečavaju zatvor. Takođe, iako ne izgleda tako, brokoli sadrži visok nivo vode.

Supa

Supa nas automatski podseća na hladan zimski dan, onaj u kome napolju pada sneg, a vi sklupčani pod ćebetom na sofi, pijuckate mešavinu pileće i čorbe od pečuraka. Međutim, recepti sa visokim sadržajem tečnosti pomažu u hidrataciji, a izbor laganije supe od povrća umesto teške mesne supe pretvara izbor zimske hrane u prikladniju letnju opciju.

Bobičasto voće

Tokom leta jedite puno bobica. Jagode, kupine, borovnice, maline i brusnice su veoma alkalno voće. One stvaraju hladnu energiju u telu, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, piše klix.ba.