Tip vaše građe određuje najbolji način na koji ćete skinuti višak kilograma i masti!

Postoje tri tipa građe: ektomorf, mezomorf i endomorf, izdvojio je stručnjak V.H. Šeldon. Kojem tipu vi pripadate?

.

Ektomorfima pripadaju vitki ljudi, tanjih kostiju. Nemaju mnogo mišićne mase, a najviše se ističu u aktivnostima kao što je trčanje i penjanje.

Mezomorfi su klasični sportski tipovi. Grčki bogovi su najbolji primer ovog oblika tela. Oni nemaju problema sa povećanjem mišićne mase i odlični su sportisti koji se ističu u svim olimpijskim distancama.

Endomorfi su zaobljeni tipovi. Imaju čvrst kostur i kao takvi imaju predispozicije da dižu tegove ili da igraju američki fudbal.

Nekim ljudima je jednostavno povećati mišićnu masu, dok je drugima veoma teško zadržati i onu koju imaju.

Kao mršav čovek koji ima poteškoće sa povećavanjem mase (ektomorf), ne morate brinuti o dobijanju viška masnoće dok ste na ishrani za povećanje mase. U stvari, mnogi ektomorfi koriste veoma jednostavnu dijetu - jedu sve što vide.

Mršavi koji žele da povećaju svoju mišićnu masu moraju povećati unos kalorija i na veći nivo od mezomorfa i endomorfa koji imaju isti cilj - debljanje.

Osim toga, mršavi ektomorf mora dizati velike težine, imajući uvek na umu pricip preopterećenja. Dakle, nije dovoljno podizanje jedne težine, ektomorf mora konstantno postavljati nove izazove, podizanjem veće težine od one sa kojom je navikao da trenira.

Ako vaš trening ne sadrži princip preopterećenja i napretka, nećete dobiti mišićnu masu. Ektomorf ne može trenirati tako često kao mezomorf. Pobrinite se da ostavite dovoljno vremena za odmor i oporavak.

Da sumiramo tri su stvari na koje ektomorf mora paziti kako bi uspio povećati mišićnu masu:

- Jesti mnogo: unositi što više kalorija

- Podizati velike težine: uvek postavljajte nove izazove sa većim težinama i intenzitetom. U suprotnom slučaju, kalorije će biti sagorene bez napretka.

- Ostaviti dovoljno vremena za oporavak: smanjiti kardio-treninge kako bi unete kalorije mogle učestvovati u izgradnji mišićne mase.

Ne brinite o vašem tipu tela. Koncentrišite se na napredak. Ako pustite da vas tip konstitucije zabrine, trošićete energiju na razmišljanje o nečemu što ne možete promeniti.

Izvor: radiosarajevo.ba