Sušite veš u stanu? Evo zbog čega to nije dobro za vaše zdravlje

Da li i vi sušite veš u stanu? Osim što se na zidovima može pojaviti vlaga, situacija se dodatno pogoršava ako prilikom pranja dodajete omekšivač za veš. Tokom sušenja odeće mogu se javiti isparenja koja u sebi sadrže štetne materije.

Sušenje veša u stanu može da bude opasno po zdravlje, foto: Andrey_Popov/Shutterstock
Sušenje veša u stanu može da bude opasno po zdravlje, foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Sušenje veša tokom jeseni i zime obično izgleda isto u svim domovima. Razvučena sušilica u dnevnoj ili spavaćoj sobi, radijatori okićeni čarapama...

Ali, sušenje odeće u zatvorenom prostoru u kom obitavamo može biti opasno je jer se previše vlage ispušta u vazduh. To je posebno loše za astmatičare i osobe sklone alergijama, upozoravaju stručnjaci. Ova praksa sušenja veša unutar četiri zida usko je povezana sa visokom koncentracijom grinja i spora plesni u vazduhu.

Rosali Menon, naučnica koja se bavi kvalitetom življenja zajedno sa kolegom Kolinom Porteusom sastavila je vodič za zdraviji dom u kom pokušava da reši problem sušenja veša u zatvorenom prostoru, piše RTL.hr.

Ona savetuje da ovu praksu izbegavano, a ako to nije moguće onda je neophodno da s vremena na vreme dobro proluftiramo stan. Takođe, ona navodi da veš ne bi trebalo sušiti u istoj prostoriji u kojoj spavate.

Ukoliko ste u mogućnosti, nabavite mašinu za sušenje veša jer ćete tako sačuvati svoje zdravlje.