Studija: Pušači u većem riziku od smrti i hospitalizacije usled kovida 19

Verovatnoća da će pušači završiti na lečenju u bolnici zbog posledica kovida 19 je 80 odsto veća nego kod nepušača, a znatno je veća i verovatnoća da će od posledica te bolesti umreti u odnosu na nepušače, pokazalo je istraživanje.

Ilustracija, foto: Studio4dich/Shutterstock
Ilustracija, foto: Studio4dich/Shutterstock
.

Studija, sprovedena pod vođstvom naučnika sa Oksforda, prva je koja je analizirala i opservacijske i genetičke podatke o pušenju i koronavirusu.

Dosad je, kažu stručnjaci, bilo konfliktnih podataka o tomu do koje mere pušenje utiče na hospitalizaciju zbog kovida.

U istraživanje je bilo uključeno 412.469 ljudi. Među njima je 1649 osoba bilo pozitivno na kovid, 968 ih je primljeno u bolnicu, a 444 ih je umrlo.

Većina, odnosno 57 odsto od ukupnog broja uključenih u istraživanje nikad nije pušila, 37 odsto su bili bivši pušači, a četiri odsto učesnika istraživanja je pušilo za vreme trajanja studije.

Među poslednjima, većina ili 71 procenat učesnika studije bili su umereni pušači (do 19 cigareta dnevno), a preostalih 29 procenata su bili teški pušači (20 ili više cigareta).

Kod pušača značajno veća vjerojatnost od smrtnog ishoda

Rezultati su pokazali da su, u poređenju sa onima koji nikada nisu pušili, sadašnji pušači imali 80 odsto rizika od hospitalizacije zbog kovida.

Studija je takođe pokazala da ljudi koji puše jednu do devet cigareta imaju dvostruko veću verovatnoću da umru od kovida nego nepušači, a oni koji puše 10 do 19 cigareta imaju šest puta veću verovatnoću da umru.

Kod teških pušača rizik je još veći.

"Rezultati studije podržavaju uzročnu vezu između pušenja i rizika od razvoja teške bolesti kovida", naveli su autori u studiji objavljenoj u časopisu Thorax.

"Naši rezultati ukazuju na to da je pušenje povezano sa rizikom od razvoja ozbiljne kovid bolesti, kao što utiče na zdravlje srca, razvoj različitih vrsta tumora i sva druga stanja povezana sa pušenjem", rekla je voditelj studije dr Ešli Klift, dodajući da bi "sada bio pravi trenutak da odlučite da prestanete da pušite".

Izvor: Index.hr, B92.net