STRUČNJACI UPOZORAVAJU KADA JAJE NIJE BEZBEDNO ZA UPOTREBU: Ako vidite ovo na ljusci - odmah ga bacite!

Jaja su čest izbor za brzi doručak jer nepostoji pogrešan način pripreme. Možete ih skuvati, ispržiti jaja na oko ili napraviti kajganu - ukus će svejedno biti odličan. Jaja sadrže i kvalitetne proteine, a nemaju mnogo kalorija. Ipak, ono što nas muči kada kupujemo jaja kako da izabremo ona koja su najbolja.

Kada jaja nisu bezbedna za upotrebu?, foto: Kritchai7752/Shutterstock
Kada jaja nisu bezbedna za upotrebu?, foto: Kritchai7752/Shutterstock
.

Uzimamo ona koja su nam "lepa na oko", a jaja koje imaju neravnine i tačkice na ljusci obično izbegavamo. Stručnjaci su rezrešili dilemu zašto nastaju neka jaja tako izgledaju i da li su bezbedna za upotrebu, piše Lepaisrećna.

"Ove tamne mrlje nastaju na početku procesa, dok jaje još "putuje" kroz kokošku. Na tom putu jaja se okreće, i ako se to dešava presporo, na kraju može dobiti pegice. Neravna ljuska jajeta, takođe nastaje tokom tog procesa", tvrde oni.

Da li je bezbedno jesti takva jaja. Kratak odgovor je - "da". Najvažniji deo kada je u pitanju bezbednost u konzumiranju jaja je način na koji ih kuvate. Jaja mogu da sadrže bakteriju salmonelu koja je u SAD drugi najčešći uzročnik trovanja hranom. Stručnjaci upozoravaju da crne ili zelene mrlje unutar ljuske jaja mogu da ukazuju da u jajima ima bakterija.