Stručnjaci savetuju kako brzo da lečite OPEKOTINE od sunca - i pet stvari koje NIKADA ne bi trebalo da radite

Zakoračili smo u jul i temperature su prave tropske. Dok pripremamo ležaljke da uživamo na suncu kod kuće ili pakujemo kofer za odmor, možda ćete se zapitati kako najbolje lečiti opekotine od sunca.

Foto: yurakrasil/Shutterstock
Foto: yurakrasil/Shutterstock
.

Ako vam se desi da ostanete predugo napolju na suncu i pomislite da ste možda izgoreli, NHS ima nekoliko važnih saveta za vas.

Kako da znata da li ste izgoreli?

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da ste izgoreli na suncu, a ako jeste, kožu bi trebalo da tretirate što je pre moguće. Prema NHS-u, evo nekoliko znakova koji potvrđuju izgorelost:

- Vaša koža je vruća na dodir

- Područje je bolno

- Možete čak razviti plikove ako su opekotine od sunca teške

Kako brzo lečiti opekotine od sunca?

.

Ako želite sami da ublažite opekotine od sunca, evo najboljih saveta NHS-a za brzo lečenje:

Pokrijte se - sklonite se sa sunca što je pre moguće i pokrijte opečenu kožu od direktne sunčeve svetlosti dok koža potpuno ne zaraste

Ohladite se - tuširajte se hladnom vodom, kupajte se ili koristite vlažan peškir. Ako lečite bebu ili malo dete, pazite da se ne prehlade

Lekovi - lekovi protiv bolova kao što su paracetamol ili ibuprofen mogu ublažiti bol

Ako razmišljate o alternativnim metodama za spasavanje kože, NHS je naveo pet stvari koje nikada ne bi trebalo da radite:

- Ne stavljajte vazelin na opečeno mesto od sunca

- Nemojte koristiti led ili pakovanja za led

- Nemojte "pucati" plikove

- Ostavite kožu na miru - nemojte kidati niti guliti kožu koja se ljušti

- Ne nosite pripijenu odeću preko kože opečene od sunca

Teške opekotine od sunca mogu dovesti do toplotne iscrpljenosti ili toplotnog udara, što je veoma ozbiljno stanje. Ako osetite simptome kao što su umor, vrtoglavica i mučnina, glavobolja ili grčevi u mišićima, pozovite Hitnu pomoć.

Takođe bi trebalo da kontaktirate svog lekara opšte prakse ili pozovite Hitnu pomoć ako vam je koža puna plikova i otečena, ako imate temperaturu ili vaša beba ili malo dete imaju opekotine od sunca.

Važno je da zapamtite da opekotine od sunca povećavaju rizik od raka kože, tako da uvek treba da nosite odgovarajući SPF (faktor zaštite od sunca), piše 24Sedam.