Šta se događa u vašem telu kada jedete LJUTU HRANU? Otkrivamo istine i zablude...

Obožavati ljuti kari ili umakati hranu u ljute soseve neki ljudi ne mogu to ni da zamisle, dok ima onih koji samo takvu hranu, začinjenu, i jedu. Širok je spekar jela koja spadaju u začinjenu hranu, a jedno od najpoznatijih su čili papričice.

ljuta papričica, foto: Milkovasa/Shutterstock
ljuta papričica, foto: Milkovasa/Shutterstock

“One sadrže aktivni sastojak koji se zove kapsaicin, koji deluje iritirajuće”, kaže profesor Stjuart Blum, gastroenterolog u bolnici "The Wellington" u Velikoj Britaniji.

“Kapsaicin podstiče dotok krvi u creva i povećava proizvodnju sluzi, a može prouzrokovati i dijareju. Koliko god začinjena hrana može biti ukusna za mnoge ljude, ona ipak iritira. To je definitivno povezano sa povećanim probavnim smetnjama i osećajem 'paljenja' u želucu”, dodaje profesor Blum.

Međutim, dejstvo koje ima na naše telo zaista se razlikuje od osobe do osobe.

“Ako imate neku dijagnozu kao što su kolitis ili Hronova bolest, začinjena hrana može pogoršati simptome. Ponekad ćete se zagrejat ili znojiti usled konzumiranja pikantne hrane. Neka ulja u začinjenoj hrani zapravo utiču na kožu, a vi osetite reakciju znojenja”, upozorava Blum.

Međutim, postoji razlog zašto neki ljudi ne mogu da prestanu sa ljutim namirnicama. Konzumiranje čili papričica potencijalno oslobađa endorfin, a to bi možda moglo biti objašnjenje zašto osećate takvo ushićenje nakon začinjenog obroka, čak i ako su vam usta još uvek pomalo utrnuta.

Začinjena hrana i apetit

Blum smatra da je ovo posebno zanimljivo područje istraživanja jer su dokazi kontradiktorni. Osvrće se na kinesku studiju iz 2014. godine koja pokazuje da je začinjena hrana povezana sa debljanjem, ali napominje da se nije gledalo na uzrok i posledicu.

“To bi moglo biti bilo šta – mogu biti u pitanju ljudi koji više jedu, a uz to jedu začine kao deo svojih obroka”, dodaje Blum.

Sa druge strane, Blum spominje i druge studije koje pokazuju da kapsaicin zapravo može povećati potrošnju kalorija i smanjiti apetit.

Zablude u vezi sa začinjenom hranom

Blum želi da razbije i nekoliko mitova o začinjenoj hrani.

“Mnogi ljudi misle da začinjena hrana uzrokuje čireve, ali zapravo nema dokaza da se to zaista događa. Začini imaju ulogu u smanjenju proizvodnje kiseline, podsticanju proizvodnje sluzi i protoka krvi. Ako ništa drugo, jasno je da začinjena hrana zapravo pomaže probavi i podstiče dotok krvi u creva.”

Takođe želi da ospori mišljenje da začinjena hrana pogoršava hemoroide ili može uzrokovati rak.

“Za takvo nešto takođe nema nikakvih dokaza”, zaključuje, prenosi index.hr.