Sedam znakova koji ukazuju da ste pod stresom, čak i kada toga niste svesni

Možda mislite da solidno manevrišete između svakodnevnih obaveza i izazova i da niste među onima koji pate pod teretom stresa. Ipak, da li ste sigurni da je tako. Proverite!

Foto: ImageFlow / Shutterstock
Foto: ImageFlow / Shutterstock
.

Naime, često izbegavamo da se suočimo sa realnošću, jer se plašimo šta bi se moglo desiti ako sebi priznamo da jednostavno ne možemo sve.

Ali kako se zavaravamo, telo nam često šalje sve glasnije znake da ne možemo izdržati velika opterećenja jer napor i stres postaju preveliki. To ne mora značiti da ćete se razboleti preko noći, ali polako mogu početi da se pojavljuju mnogi znaci koji upozoravaju da je vaše telo pod hroničnim stresom.

Gubitak kose

Prekomerni gubitak kose može, naravno, biti povezan sa različitim uzrocima. Na primer, problemi mogu biti uzrokovani nedostatkom određenih hranljivih materija. A nedostatak gvožđa je veoma čest uzrok prekomernog gubitka kose.

Pored toga, oštećena funkcija štitne žlezde može biti kriva za ubrzani gubitak kose. Jedan od mogućih razloga zašto vam kosa opada više nego inače ili postaje ređa jeste nesumnjivo i hronični stres.

Ovo može, između ostalog, da deaktivira vaše folikule dlake, koje tako padaju u neku vrstu hibernacije. To je poremećaj koji se zove telogen efluvium.

Pored toga, smatra se da je stres jedan od faktora koji doprinose autoimunom poremećaju poznatom kao alopecija areata, koji često pogađa i kožu glave.

Oslabljen imuni sistem

Česte prehlade i slične tegobe znak su oslabljenog imunog sistema, koji je stoga veoma neefikasan u borbi protiv patogenih mikroorganizama. Faktori koji mogu dovesti do oslabljenog imunološkog sistema uključuju hroničan stres.

Ako želite da ojačate svoj imuni sistem, morate biti svesni da vreme za opuštanje nije ništa manje važno od, na primer, vitamina D.

Problemi sa kožom

Povećane količine kortizola (hormona) u organizmu mogu, između ostalog, dovesti do ubrzane aktivnosti lojnih žlezda ili lučenja značajnih količina masti.

Mogućnost začepljenja pora time je veća, a time i akni, posebno jer stres povećava i mogućnost upalnog odgovora kože. Pored problema sa aknama, hronični stres takođe može izazvati ekcem.

Problemi sa varenjem

Kada su u pitanju problemi sa varenjem, često prvo pomislimo na alergije ili preosetljivost na hranu.

Iako je sasvim moguće da je uzrok ovakvih tegoba nepravilna ishrana, ne treba prebrzo isključiti mogućnost da se u pozadini krije hronični stres. To može dovesti do prilično neprijatnih problema sa varenjem.

Česte glavobolje

Veoma stresan život može biti posebno problematičan za osobe sa migrenama. Stres može izazvati napad migrene.

Pored toga, hronični stres može povećati mogućnost škrgutanja zubima, poznatog i kao bruksizam, što takođe može dovesti do glavobolje.

Nepravilna menstruacija

Povišeni nivoi kortizola mogu zbuniti sistem koji reguliše lučenje progesterona i estrogena i održava odgovarajuću ravnotežu između ova dva hormona tokom različitih faza menstrualnog ciklusa.

Kao rezultat toga, menstruacija može postati veoma nepredvidljiva, piše Slobodna Dalmacija.

Zvonjenje u ušima

Tinitus je naziv za veoma neprijatan zvuk u ušima za koji ne postoji pravi spoljašnji uzrok. Ovaj problem, koji je ponekad praćen vrtoglavicom, takođe može biti barem delimično povezan sa hroničnim stresom.

Iako stručnjaci još uvek ne razumeju u potpunosti ovu vezu, smernice za ublažavanje problema sa tinitusom često uključuju mere za upravljanje hroničnim stresom.