Sedam čestih grešaka koje pravimo kada doručkujemo

Bez obzira na to kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može da poboljša vaše zdravlje i pozitivno da utiče na opseg vašeg struka. Problem nastaje kada biramo kalorijske "bombe", odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan učinak od željenog.

Kad je doručak u pitanju, ove greške često pravimo, foto: Depositphotos
Kad je doručak u pitanju, ove greške često pravimo, foto: Depositphotos
.

1. Izbegavamo proteine
Kremasta kafa i kolačić poput mafina čest su izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, van kuće. Reč je o finoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina.

Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte da započnete dan s dva tvrdo kuvana jaja i jabukom ili jogurtom u koji ste dodali čija semenke.

2. Preterujemo sa sokom
Voćni sok može da bude odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Popređenja radi, jedna prosečna narandža ima oko 60 kalorija, dok čaša soka od istog voća ima gotovo dvostruko više.

Pritom valja znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u obilju u celoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu "Appetite" pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koje to čine tek povremeno.

3. Jedemo loše masti
Poznato je da su telu potrebne masti da bi moglo normalno da funkcioniše. Ipak, to ne znači da s njima treba preterivati, a naročito ako je reč o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca ili slanine. Poznata njujorška nutricionistkinja Boni Taub-Diks predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo naseckanih oraha.

4. Dodajemo veštačke zaslađivače
Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posledica na naša tela. Studija iz časopisa "Nature" pokazala je da veštački zaslađivači mogu da naruše ravnotežu bakterija u želucu koje rezultiraju pojačanom potrebnom za fruktozom kako bismo se osećali zadovoljnim.

Nutricionista Bruk Alpert iz kompanije "B Nutritious" sugeriše ispijanje kafe bez ikakvih zaslađivača, ali s dodatkom začina poput cimeta, koji će podstaći rad metabolizma.

5. Predugo čekamo na doručak
Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati od buđenja, odnosno tek kad vas podseti krčanje creva, veće su šanse da ćemo "preterati" s konzumacijom hrane i završiti s nekom kaloričnom "bombicom" u ruci. Iako ne postoji službeni raspored kada bi trebalo da jedemo prvi obrok u danu, valja pripaziti da nam telo nije izgladnjeno.

6. Ne pazimo na veličinu namirnica
Verovali ili ne, veličina namirnice utiče i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa Univerziteta Pen Stejt pokazala je da ljudi pojedu i do 80 kalorija više po obroku kada konzumiraju ovsene pahuljice manjeg oblika.

Glavni razlog za to je što mere željenu količinu "odokativnom" metodom. Umesto toga koristite se kuhinjskom vagom i pojedite upravo onoliko hrane koliko je vašem organizmu potrebno.

7. Jedemo preobilne obroke
Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam, kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretiće telo, usporiti metabolizam i uspavati vas. Umesto toga treba birati obroke sastavljene od uravnotežene razmere proteina i ugljenih hidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.

Izvor: Zadovoljna.hr