Šećer se nalazi svuda: Da li ste zavisni od njega?

Dogodi li i vi ne možete da odolite desertu? Dogodi li vam se da nekad pojedete celo pakovanje slatkiša za samo par minuta i da imate osećaj da be biste mogli da "preživite" dan bez nečeg slatkog?

Foto: Lubo Ivanko / Shutterstock
Foto: Lubo Ivanko / Shutterstock
.

Naučnici sa medicinskog fakulteta Ičan u Americi otkrili su da šećer može izazvati zavisnost i do 8 puta jaču od zavisnosti od kokaina. Prema istraživanju, hrana koja izaziva najveću zavisnost je pica i to zbog velikog broja skrivenih šećera koje možemo pronaći u samo jednom parčetu. Uz picu tu su i čips, keks i sladoled.

Šećer je svugde

Šećer pokreće navalu dopamina, zbog kojega se odmah osećamo izvrsno. Međutim, taj osećaj ne traje dugo stoga mozak traži još, a s vremenom će tražiti sve više kako bi se postigao taj osećaj euforije. Nažalost, ne treba mnogo truda kako bi se zadovoljila ova zavisnost jer je šećer doslovno svugde.

Ovsene pahuljice, jogurt i proteinske pločice su, na primer, na glasu kao zdrava hrana, ali zapravo mogu pospešiti vašu zavisnost od slatkog.

Smanjite unos šećera

Od preterane konzumacije šećera nećete samo postati zavisni – možete razviti dijabetes, srčane bolesti i akne. Želju za slatkim ćete smanjiti kada voda bude vaše glavno piće. Jedite “pravu hranu” umesto pakovanih grickalica, vežbajte i naravno dovoljno spavajte, piše Net.hr.