Samo ova TRI mesta na TELU morate prati sapunom svaki dan

Ruke se, naravno, podrazumevaju!

Foto: VGstockstudio/Shutterstock
Foto: VGstockstudio/Shutterstock
.

Ako perete celo telo sapunom možete uništiti mnoge korisne bakterije koje se nalaze na koži.

Od kad je pandemija korona virusa počela, slušamo kako moramo da pazimo na higijenu i da redovno peremo ruke kako bismo zaštitili sebe i druge od virusa. To je svakako tačno, ali vas može navesti da pomislite da je potrebno ribati temeljno celo telo svaki dan.

Međutim, preterano tuširanje ili kupanje može doneti brojne probleme. Prema rečima lekara, samo tri dela tela treba svakodnevno prati sapunom: ispod pazuha, prepone i stopala. Upravo su to mesta gde se nastanjuju gljivice ili gde može doći do urastanja dlaka i samim tim do infekcije. Ujedno, to su delovi tela na kojima je koža najosetljivija koža.

Ostatak tela? Samo isperite vodom. Ako perete celo telo sapunom možete uništiti sve korisne bakterije koje se na koži nalaze, dodala je dr Robin Čutkan, osnivačica Centra za žene u Merilendu, prenosi ordinacija.hr.

Sendi Skotnicki, lekar i profesor dermatologije na Univerzitetu Toronto objasnio je da 'ribanje' celog tela sapunom i vodom može dovesti do problema s kožom, poput nastanka ekcema i ostalih sličnih stanja. Umesto pranja celog tijela, fokusirajte se na one delove koje zaista treba temeljno oprati.

Nekim delovima tela su neophodne određene bakterije, a kada ih isperemo sapunom, smanjuje se otpornost na viruse, što vas stavlja u poziciju u kojoj se možete razboleti, prenose Vijesti.me.

"Osim ako niste učestvovali u trci po blatu, jedina mesta kojima je stvarno potrebno temeljno čišćenje tokom dana su pazuh i prepone. Ostale delove tela trebi samo isprati, pa čak i ako ste došli s treninga“, dodaje dr Robin Čutkan. Jedna studija iz 2018. godine pokazala je da osobe koje na koži nemaju određene bakterije jesu u rizičnoj grupi od nastanka nekih bolesti.