Ruže: Simbol ljubavi i naklonosti koji savršeno miriše i leči...

Počela je sezona ruža, a s njom i mogućnost pripreme lekovitih preparata od nežnih latica ove raskošne kraljice cveća. Njen opojni cvetni i slatki miris podstiče pozitivne emocije i dobro raspoloženje te daje osećaj blaženstva i luksuza.

Divno mirišu i leče!, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
Divno mirišu i leče!, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
.

Ali, ruže nisu samo mirisne i lepe. One se od davnina koriste zbog svojih negujućih i lekovitih svojstava.

Danas, za razliku od prošlih vremena u kojima je bila cenjeni lek, službena medicina je ne priznaje i ne koristi. U narodnoj medicini danas najveću primenu ima u kozmetici za negu kože lica i tela te za izradu ružinog meda, sirupa i ružine vodice.

U lečenju prirodnim sredstvima predstavlja pravi tonik za srce, nerve, jetru i matericu, a za reumatičare olakšavajući prirodni lek.

Za zdravlje

Listove ruže koristimo kao sredstvo koje ima snagu "izvlačenja" pa je korisno kod problema sa gnojnim čirevima na koje se stavljaju zgnječeni listovi ruže. Kod suznih očiju, stavljaju se takođe sveže ubrani i oprani listovi na bolesne oči.

Kupke

Lekovite kupke s laticama ruže predstavljaju pravi lek za reumatološke bolesnike.

Ružino vino, koje se dobija kuvanjem latica ruže u vinu, leči i osvežava umorno telo, smiruje bolove u rektumu i materci, grgljanjem grla i usne duplje leči upalu i afte.

U obliku obloga koje stavljamo na glavu leči glavobolju, a stavljanjem vrućih obloga od ružinih latica smanjuje oteklinu, edem.

U narodnoj medicini postoji različita primena ružinih latica i to u obliku čaja, sirćeta, vina, vodenog ekstrakta, losiona te ulja, ali i kao tonik za srce i nerve. Ujedno je i lek za jetru i creva.

Ružina vodica je viševekovni lek za lepotu ženskog lica u svakodnevnoj nezi, te za sprečavanje stvaranja peruti, mitisera, akni i bora lica.

Čaj

Čaj od latica ruže ne samo da umiruje napete nerve, već i pročišćava krv. Može da pomogne i u slučaju upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crevnu floru posle antibiotske terapije.

Da biste napravili čaj od ružinih latica potrebno je prikupiti i očistiti najlepše izdanke ovog cveta. Latice se suše na toplom, suvom i tamnom mestu, do nedelju dana, u zavisnosti od vlažnosti okruženja.

Priprema se tako što se kašičica prosušenih latica prelije šoljom vrele vode i ostavi da odstoji 20 minuta. Procedi se i pije šolja dnevno. Ne preporučuje se onima koji pate od kamena u žuči i bubrezima, kao ni trudnicama i dojiljama.

Izvor: Nezavisne novine