Revolucionarna metoda lečenja: Kod čak 94% umirućih pacijenata rak je nestao

Grupa onkologa sa Fred Hutchinson Centra za istraživanje karcinoma u američkoj saveznoj državi Washington veruje da je pronašla revolucionarnu novu metodu za lečenje akutne limfoblastične leukemije (ALL), koja bi se potencijalno mogla primeniti i na brojne druge vrste raka, javlja britanski The Guardian.

.

U najnovijem kliničkom istraživanju, lekari su ‘trenirali’ T-limfocite, vrstu belih krvnih zrnaca pacijenata uz pomoć posebnih molekula kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu stanice tumora, te ih potom vraćali u telo pacijenata kroz infuziju.

Molekule koje su koristili su zapravo umetni receptori za T-limfocite, koje lekari nazivaju ‘himeričkim receptorima antigena’ (Chimeric antigen receptor - CAR ), a dobijene su iz genetski modifikovanih laboratorijskih miševa.

Takav ‘trening’ imunosastava postigao je impresivne rezultate - 94% učesnika kliničkog istraživanja ostalo je bez svih simptoma limfoblastične leukemije. Rezultat je još impresivniji kada se uzme u obzir da se radilo o pacijentima koji su bili u zadnjem stadijumu bolesti. U istraživanju su učestvovale samo osobe kojima su predviđanja davala još samo dva do pet meseci života.

- Ovako nešto nikada pre nije zabeleženo u medicini, iskreno, dobiti ovakve rezultate kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla, rekao je Stanley Riddell, voditelj istraživanja.

Ipak, ova metoda lečenja nije sasvim bez opasnosti. Od 35 pacijenata koji su učestvovali u istraživanju, kod sedmoro su se pojavile ozbiljne nuspojave - reakcija imunosustava zbog koje su završili na intenzivnoj nezi, a dvoje pacijenata (6% ukupnog broja) preminulo je od posledica. naučnici sada rade na unapređivanju metode koja bi smanjila rizik od opasnih imunoloških reakcija.

- Poput hemoterapije i radioterapije, ova metoda neće moći spasiti sve, priznao je Riddell, ali i istakao kako će imunoterapija napokon postati jedan od temelja borbe protiv karcinoma.

Sledeći korak će biti korišćenje manjih doza modifikovanih T-limfocita, kako bi se smanjila opasnost od nuspojava, a Riddell bi voleo da isproba imunoterapiju i na čvrstim tumorima, premda je svestan da će oni predstavljati ‘veći izazov’.

Rezultati najnovijeg istraživanja, tvrde autori, predati su na stručni pregled i trebalo bi uskoro da budu i službeno objavljeni u relevantnom naučnom časopisu.

Izvor: novosti