Promene na grudima tokom života: Od veličine do čvrstoće

Grudi su podložne promeni veličine, pa i čvrstoće usled menstruacije, trudnoće i menopauze. Tokom menstruacije mogu se javiti dobroćudne kvržice i bol.

.

Hormoni utiču na veličinu i teksturu grudi, a te su promene najuočljivije neposredno pre menstruacije. Tada raste nivo estrogena i progesterona koji izazivaju bol i pojačanu osetljivost.

Tokom menstruacije menja se i tekstura grudi, pa se veliki broj žena žali na kvržice. Dobroćudne kvržice su posledica povećanja mlečnih žlezda koje se pripremaju za moguću trudnoću, piše Johns Hopkins Medicine.

Trudnoća

Osim menstruacije na grudi utiču i promene u telesnoj težini. Gojenje i naglo mršavljenje ostavlja tragove na grudima, naročito na koži koja prvo puca, pa nastaju strije. Koža se zbog toga rasteže pa grudi deluju kao da su se "obesile". To je često u trudnoći kada se grudi pripremaju za proizvodnju mleka. Tokom trudnoće bradavice mogu da se povećaju i potamne.

Menopauza

Tokom menopauze smanjuje se proizvodnja estrogena, a tkivo u grudima nadomešćuju masti koje su nežnije teksture. Upravo zbog toga grudi ne deluju toliko čvrsto i prpošno kao u 20-im godinama. Takođe, manjak estrogena kriv je za isušivanje tkiva i manjak elastičnosti. Zbog toga grudi gube oblik koji su imale i spuste se.

Pročitajte još:

Šta se desi kada vas muškarac pita: Dušo, hoćemo u teretanu?!