Prodavci nas VARAJU na jednu foru - evo kako da saznate! Ako ovoj hrani istekne ROK TRAJANJA, odmah je bacite!

Neke namirnice mogu više dana da stoje u frižideru, poput voća, povrća ili konzerviranih proizvoda i da nakon toga budu i dalje za upotrebu, sve dok ne primetite da se pojavila buđ.

Ilustracija Foto: Ground Picture/Shutterstock
Ilustracija Foto: Ground Picture/Shutterstock
.

Međutim, postoje određene namirnice koje zahtevaju strogo pridržavanje roka trajanja, poput mesa i određenih mlečnih proizvoda. Ovo je lista hrane koju treba odmah da bacite nakon što joj istekne rok trajanja, kako se ne biste otrovali: Mladi i mekani sirevi

Najpodložniji kvarenju su mladi i mekani sirevi kao što su krem ili kozji sir. Obično im je rok trajanja od otvaranja do dve nedelje najviše. Međutim, ako primetite bilo kakvu promenu u mirisu ili izgledu, treba odmah da ih bacite. Tvrđi sirevi, poput čedera ili gaude mogu za nijansu duže da stoje u frižideru, jer bakterije teže prodiru do njih. Namirnice iz tegli

Zavisi koja je namirnica u pitanju, ali trajanje uglavnom može da bude i do mesesc ili godinu dana. Međutim, bez obzira na rok, nakon prvog otvaranja, bakterije dolaze u dodir sa određenom namirnicom iz tegle i treba je baciti ako se jave promene boje ili neobičan miris. Na primer, senf može dugo da traje, do godinu dana u frižideru, dok majonez treba da upotrebite do dva meseca od otvaranja, a kečap šest. Domaće salate

Krompir salata može da stoji u frižideru tri do pet dana. Slično kao i namazi i razni sosevi, tunjevine ili jaja, dosta su osetljivije namirnice i podložne su bakterijama. Kada ova hrana postane kontimirana, veći je i rizik od trovanja istom. Zato je savet da delikatesne proizvode i domaće salate ne jedete nakon tri do pet dana. Sveže meso

Kada je sveže meso u pitanju, obratite više pažnje. Stručnjaci napominju da rok trajanja na pakovanjima prikazuje poslednji dan do kog taj proizvod može da se drži u prodaji, a ne do kada morate da ga pojedete ili zamrznete. Tako da je najbolje da se vodite datumom na pakovanju i da ga što pre isteka roka iskoristite i dobro termički obradite, pogotovo sveže meso sa pijace, prenosi mondo.rs.

Kada je reč o mlevenom mesu, stručnjaci napominju da je rok trajanja dva dana nakon kupovine. Mleveno meso treba da pojedete u predviđenom vremenu, bilo da se radi od govedini, piletini, svinjetini ili nekoj drugoj vrsti. Bobičasto voće

Nazavisno od toga da li bobičasto voće poput borovnica, kupina ili malina kupujete na pijaci ili u radnji, znajte da je njihov rok trajanja veoma kratak - između dva dana i tri nedelje. Maline i jagode su dobre samo tri dana nakon kupovine, dok borovnice mogu da budu sveže i do dve nedelje. Jedan od saveta jeste da zamrznete bobičasto voće ukoliko ne planirate u skorije vreme da ga jedete ili pravite neku poslasticu od njega.

Veoma je važno da vodite računa o rokovima trajanja svih namirnica kako ne biste prvenstveno ugrozili vaše zdravlje, ali i kako ne biste uzaludno bacali hranu. Prema izveštaju Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine, svaki Srbin za godinu dana baci 83 kilograma hrane, dok se najveći procenat baca upravo u domaćinstvima, čak 61 odsto.