Predupredite problem: Izbegavajte ove namirnice ako imate lenja creva!

Pojedine namirnice mogu dodatno da uspore probavu, stoga bi trebalo da ih što ređe konzumirate ako imate lenja creva. Čak i neke namirnice za koje nikad ne biste rekli.

Izbegavajte ove namirnice ako imate lenja creva!, foto: Depositphotos/anaumenko
Izbegavajte ove namirnice ako imate lenja creva!, foto: Depositphotos/anaumenko

Ove namirnice usporavaju probavu:

Mleko i mlečni proizvodi
Ako često patite od zatvora, a pritom konzumirate veće količine mleka i mlečnih proizvoda, vrlo je moguće da je problem upravo u toj grupi namirnica. Ne treba u potpunosti da izbegavate mlečne proizvode, već birajte one s manje masti i probioticima koji pomažu rad creva i oslobađaju od zatvora.

Brza hrana
Iako svi znamo da brza i prerađena hrana nije baš zdrava opcija za obrok, ako imate problema s probavom trebalo bi da izbegavate ovu vrstu hrane. Brza i prerađena hrana su siromašne vlaknima, a vlakna su potrebna za pravilan rad creva.

Jaja i meso
Ove dve grupe namirnica takođe su siromašne vlaknima. No, za razliku od brze i prerađene hrane, ne treba da ih izbegavate, već da ih dopunite vlaknima. Uvek uz obrok u kojem jedete jaja ili meso pojedite dvostruko više povrća.

Poslastice
U kolačima i drugim poslasticama smete da uživate ali povremeno, jer su bogati rafinisanim šećerom i mastima, a siromašni vlaknima. Umesto za slatkišima, radije posegnite za voćem.

Kafa i alkohol
Ove dve vrste napitaka dovode do dehidracije što će, ako ne pijete dovoljno vode, dovesti do zatvora. Previše kafe dovodi do slabe apsorpcije hranljivih stvari, a slično je i s čajem, dok alkohol uništava dobre bakterije u crevima, prenosi centarzdravlja.hr.