Podgrevate hranu u mikrotalasnoj?

Evo zašto je to štetno za zdravlje.

.

Može li podgrejavanje ili pripremanje hrane u plastičnim posudama u mikrotalasnoj pećnici da poveća rizik od neplodnosti, dijabetesa, gojaznosti i raka?

Neki stručnjaci okupljeni skoro u Briselu smatraju da je priprema hrane na taj način zaista opasna i može dovesti do spomenutih rizika, piše Daily Mail.

Opasnost leži u hemikalijama koje se nalaze u plastičnim proizvodima, a narušavaju rad žlezda u organizmu. Hormoni su "hemijski glasnici" koji putuju kroz krvotok do ciljne ćelije u određenim organima. Tu receptori primaju "poruku" i podstiču biološki odgovor. Ali te SER hemikalije mogu da poremete taj sistem i "navedu" organe da rade krive stvari, odnosno blokiraju ili oponašaju hormonske poruke, navodi se.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) procenjuje da je više od 800 tih opasnih hemikalija u upotrebi u velikim količinama i nalaze se, osim u raznim proizvodima, i u našoj okolini. Mogu uzrokovati rak dojke i prostate, neplodnost, dijabetes, gojaznost, autoimune bolesti, astmu, bolesti srca, moždani udar, i druge poremećaje.