Pirinač se jede isključivo mlak, ne sme da se podgreva i BACA SE DVA SATA nakon kuvanja - gastroenterolog otkrio zašto... (VIDEO)

Zdrav je i ukusan samo ako se pravilno skuva. Reč je o pirinču, a u "Jutru" smo sa gastroenterologom dr Vojislavom Perišićem razgovarali o tome kako se pravilno priprema ova namirnica, koliko je zdrava i da li je treba podgrevati nakon kuvanja.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

"Za probavu i generalno zdravlje, pirinač je carska hrana. Vrlo je važno da kažemo da se pirinač služi mlaka, zato što se takva bolje vari. I nakon dva sata od pripreme, ona se baca", započeo je priču dr Perišić.

Mnoga jela sadrže pirinač, od pilava, rižota, musake do omiljenih sarmi. To su sve jela koja se često podgrevaju, sarme pogotovo.

"Sarma ima vrlo malo pirinča, pa su male šanse da on oslobodi toksične sastojke. Dok je kod pilava drugačiji slučaj. Pilav je opasan zbog moguće kontaminacije bakterije bacilus cereus", objasnio je cenjeni gastroenterolog.

Pored lako osvarivih proteina, hipoalergenih proteina, uspešne borbe protiv hipertenzije i dijabetesa, pirinač je vrlo korisna i zdrava namirnica i za mnoge druge stvari, o čemu je detaljnije u prilogu u nastavku govorio dr Perišić...