Ovo su 10 NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA na svetu: Bar polovina njih se u Srbiji jede svaki dan!

Kad je ishrana pogrešna, nema te medicine na svetu koja će nam zaštititi zdravlje. Zato redovno konzumirajte što više namirnica sa ove liste!

Koliko od ovih namirnica vi konzumirate?, foto: Depositphotos/CITAlliance
Koliko od ovih namirnica vi konzumirate?, foto: Depositphotos/CITAlliance

1. Limun

Zašto je zdrav? Jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu da spreče razvoj ćelija raka.

Savet: Dodajte kriščicu limuna šoljici zelenog čaja. Jedna studija je dokazala da citrusi u telu pomažu da se apsorbuju antioksidanti iz zelenog čaja za čak 80 posto!

2. Brokoli

Zašto je zdrav? Jedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K koji je izuzetno važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Jednaka količina brokolija može da spreči razvoj raznih malignih bolesti

Savet: Pripremajte ih na pari. Tako će zadržati i do 90 odsto vitamina C. Ako ih kuvate u mnogo vode, izgubiće se više od polovine.

3. Čokolada

Zašto je zdrava? Samo nekoliko kockica čokolade dnevno može da snizi visok krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i holesterol.

Savet: Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži 53.5 miligrama flavonoida, dok mlečna sadrži samo 14.

4. Slatki krompir

Zašto je zdrav? Jedan batat krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline (vitamin B grupe) koja je neophodna za razvoj i rast deteta. Jedan slatki krompir je prepun vitamina A koji je zadužen za jačanje imuniteta.

Savet: Neka se krompir ohladi pre nego ga pojedete. Istraživanja pokazuju da na taj način možete da izgubite višak kilograma, jer će vam ohlađeni krompir nakon jela pomoći da potrošite skoro 25 posto više masnoće nakon obroka.

5. Losos

Zašto je zdrav? Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje utiču na ublažavanje depresije, rizika od srčanih oboljenja i karcinoma.

Savet: Redovna konzumacija lososa smanjuje rizik od makularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida.

6. Orasi

Zašto su zdravi? Sadrže najviše omega-3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.

Savet: Pojedite nekoliko oraha posle večere – melatonin iz oraha garantuje dobar san.

7. Avokado

Zašto je zdrav? Prema nekim studijama snižava holesterol za čak 22 posto. Avokado takođe sadrži velike količine kalijuma koji pomaže da se snizi krvni pritisak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontrolisanja visokog pritiska je da konzumiramo dovoljno kalijuma.

Savet: Dodajte ga salatama, a on će pomoći organizmu da apsorbuje nutrijente iz ostalih namirnica

8. Beli luk

Zašto je zdrav? Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a može da spreči razvoj mnogih bakterija, poput E. coli.

Savet: Pazite kako ga obrađujete tokom kuvanja – beli luk koji se prekuva gubi mnoštvo nutrijenata.

9. Spanać

Zašto je zdrav? Najveća blagodet spanaća je količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 posto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, gvožđa, mangana i kalijuma.

Savet: Česta konzumacija spanaća daće dobre rezultate i u kvalitetu kose, kože i noktiju, jer kompleks vitamina B doprinosi njihovoj lepoti.

10. Mahunarke

Zašto su zdrave? Ako jedete mahunarke četiri puta nedeljno možete da smanjite rizik od srčanih bolesti za 22 posto, a ta ista navika može da smanji rizik od razvoja raka dojke.

Savet: Što je mahunarka tamnija, to više antioksidanta sadrži. Jedno istraživanje je pokazalo da crni pasulj ima 40 posto više antioksidanata od ostalih vrsta pasulja, piše farmacijamedicina.rs.