OVO nikada ne bi trebalo da radite NAKON PRANJA ZUBA, a mnogi od vas to upravo čine!

Ako želite da obavljate higijenu zuba kako treba, stomatolozi upozoravaju da bi trebalo da izbegavate jednu naviku prilikom završetka samog procesa.

Ilustracija Foto: bbernard/Shutterstock
Ilustracija Foto: bbernard/Shutterstock
.

Stomatolozi kažu da ne bi trebalo ispirati usta vodom nakon pranja zuba. Pranje zubi ujutro ili uveče može biti brz način da se osećate svježe i čisto. Ali ako ste posegnuli za šoljicom vode kako biste isprali višak paste za zube, nesvesno biste mogli da oštetite zube.

"Ispiranje usta vodom vrlo je loše za naše zube jer voda ispira zaštitni fluor koji ostane nakon pranja zuba", objašnjava izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje Nigel Karter.

"Fluorid je najvažniji sastojak paste za zube. Uvelike pomaže oralnom zdravlju jačajući zubnu gleđ, čineći je otpornijom na karijes. Takođe, smanjuje količinu kiseline koju proizvode bakterije na vašim zubima", objašnjava Karter i dodaje:

"Pljuvanje paste za zube, a ne ispiranje vodom, osigurava da fluor koji se nalazi u većini zubnih pasta ostane na zubima i nastavlja da bude delotvoran".

Takođe, preporučuje se da pričekamo 20 do 30 minuta za korištenje određenih vrsta vode za ispiranje usta nakon pranja zuba.

Prema istraživanju iz 2016. koje je provela Fondacija za oralno zdravlje, ispiranje vodom nakon četkanja je prilično popularno. Čak 62 odsto ispitanika prijavilo je to kao deo svoje rutine, dok samo 23 odsto pravilno ispljune pastu bez korištenja vode nakon. Međutim, takođe je otkriveno da 14 odsto ispitanika koristi tečnost za ispiranje usta odmah nakon četkanja zuba.

"Za neke to može biti iznenađujuće, ali korištenje tečnosti za ispiranje usta neposredno nakon pranja je takođe loše za naše zube jer ono takođe ispire fluor", objasnio je Karter.

Najbolje je da pričekamo 20-ak minuta nakon pranja zuba, kako bismo konzumirali tečnost za ispiranje.

Neki stomatolozi tvrde da ispiranje može pomoći u uklanjanju bakterija iz usta nakon pranja zuba. S druge strane, postoje stručnjaci koji tvrde da je pranje zuba važnije od samog fluorida koji treba obaviti svoj posao, sugerišući da bi ispiranje potencijalno moglo imati bitnu funkciju u oralnoj higijeni.

Bez obzira na to ispirete li ili ne, ispostavilo se da vreme kada se odlučite da perete zube takođe može imati značajan uticaj na vaše oralno zdravlje – tačnije, stomatolozi upozoravaju da pranje zuba odmah nakon jela nije mudro.

"To je zato jer probava počinje u ustima, što stvara kiselo okruženje koje nije najbolje stanje za pranje zuba", prema mišljenju stručnjaka Dženi Greko.

"Kada jedete hranu koja sadrži šećer ili škrob, bakterije koje uzrokuju karijes u vašim ustima hrane se šećerima i proizvode kiselinu. Kada su vaši zubi izloženi jako kiseloj sredini, ona privremeno slabi vašu gleđ, uzrokujući gubitak minerala", kaže dr Džin Lin, prenosi tuzlanski.ba.