Ovaj VITAMIN telo ne proizvodi: 5 namirnica koje morate uneti u ishranu da biste ga nadoknadili

Vitamin E je snažan antioksidans i hranljiva materija rastvorljiva u mastima, što znači da mu je potrebna mast da bi se apsorbovao.

Foto: Evan Lorne/Shutterstock
Foto: Evan Lorne/Shutterstock
.

Uglavnom funkcioniše kao antioksidant ili koristan molekul koji se bori protiv slobodnih radikala.

Povezujemo sa zaštitom kože od oštećenja od sunca i održavanjem kolagena, ali ovaj nutrijent je takođe uključen u pomaganje imunološke funkcije i pravilnog protoka krvi.

Jednostavno rečeno, vitamin E je važno jedinjenje za opšte zdravlje.

Pošto telo ne može da proizvede sopstveni vitamin E, moramo da ga potražimo u hrani oko nas.

Srećom, nalazi se u brojnim namirnicama, tako da nije teško dostići preporučenu količinu od 15 miligrama dnevno.

Izvori vitamina E:

Bademi

Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, a slede ga lešnici.

Ovi orašasti plodovi su takođe sjajni izvori dijetalnih vlakana i polinezasićenih masti zdravih za srce.

Semenke

Sledeći put kada poželite nešto hrskavo, posegnite za semenkama biljaka. Semenke suncokreta su posebno bogate vitaminom E.

Ove semenke takođe mogu da dodaju ukus i teksturu brojnim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate i supe, pa biste i na taj način mogli da ih uključite u ishranu.

Ulja

Pošto semenke i orašasti plodovi sadrže vitamin E, nije iznenađenje da su njihova ulja jednako vredna pažnje.

Lisnato zelenilo

Povrća poput ovog su ukusna i prepuna vitamina E.

Neke od najboljih opcija uključuju spanać i blitvu, koji obe nude oko 2 miligrama vitamina E po pola šolje.

Avokado

Avokado je još jedan sjajan izvor vitamina E, koji nudi oko 4 miligrama na 100 grama.

Druge hranljive materije u avokadu uključuju kalijum, vitamin K i riboflavin.

Takođe sadrži vlakna, koja su od vitalnog značaja za zdravo varenje, snižavanje holesterola i održavanje nivoa šećera u krvi, piše Magazin Novosti.