Ova hrana ublažava menstrualne bolove

Normalni menstrualni ciklus traje između 21 i 35 dana, a prosek je 28. Krvarenje ne bi trebalo da traje duže od sedam dana, a ukoliko se produži, trebalo bi se obratiti ginekologu.

Foto: goffkein.pro/goffkein.pro
Foto: goffkein.pro/goffkein.pro
.

Simptomi koji se javljaju za vreme menstruacije uključuju: nadutost, zadržavanje tečnosti, lošu koncentraciju i loše raspoloženje. Međutim, postoje određene namirnice i suplementi koji mogu da vam ublaže bolove, piše Index.hr.

Hrana koja sadrži kalcijum

Smanjiće pojavu grčeva, sprečiti nadutost i zadržavanje tečnosti, a nalazi se u namirnicama poput mleka, jogurta i sira.

Vlakna

Vlakna će poboljšati pokretljivost creva i tako se može izbeći nadutost.

Cilj je da se uz svaki obrok uključi voće i povrće, te integralne žitarice, a ne smete da zaboravite da unosite tečnost.

Magnezijum

Za magnezijum se smatra da će smanjiti simptome glavobolje i grčenja u mišićima, a možete ga pronaći u namirnicama poput tamne čokolade, avokada, zelenog lisnatog povrća, badema.

Vitamin E

Za ublažavanje simptoma menstruacije, studije su pokazale da vitamin E znatno pomaže, a možete ga pronaći u namirnicama poput sušenih koštica suncokreta, badema, u biljnim uljima...