Opovrgnuta studija od pre 77 godina o vitaminu C

Naučnici su ponovo analizirali podatke studije engleskog istraživačkog instituta Sorbi 1944. godine, koja je dokazala da bi dnevni unos vitamina C trebao da bude 45 miligrama, prenosi Vašington post.

Vitamin C, foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock
Vitamin C, foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock
.

Vitamin C pomaže u regeneraciji kože, kostiju, krvnih sudova i hrskavice, a takođe i u zarastanju rana.

Engleski istraživački institut Sorbi sproveo je studiju koja je obuhvatila 20 dobrovoljaca koji su primali različite količine vitamina C svaki dan, 0 mg, 10 mg ili 70 mg kako bi dobili rezultate o tome koliko miligrama treba osobi da ne razvije znakove nedostatka navedenog vitamina.

Da bi ispitali uticaj nedostatka vitamina u telima dobrovoljaca, naučnici su ih povređivali u eksperimentu i pratili brzinu njihovog oporavka.

Naime, vitamin C, koji se inače nalazi u citrusima i nekom povrću, zbog proizvodnje kolagena, pomaže u regeneraciji kože, kostiju, krvnih sudova i hrskavice, a takođe i za zarastanje rana.

Trenutne smernice za unos vitamina C ne zasnivaju se na maksimiziranju ukupnog zdravlja, već na sprečavanju skorbuta, opasne bolesti izazvane nedostatkom vitamina C u ishrani, koja je bila smrtonosna bolest pre nekoliko vekova.

Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) u Sjedinjenim Državama trenutno predlažu 90 mg vitamina dnevno za muškarce i 75 mg dnevno za žene.

"Takav unos vitamina C je dvostruki dnevni unos vitamina C od 45 mg, koji trenutno preporučuje SZO prema studiji od pre 77 godina, ali je u skladu sa panelima Nacionalne medicinske akademije", kaže američki nutricionista Filipe Hujoel.

Istraživanja su takođe otkrila da je potrebno više vremena da se nadoknadi nedostatak vitamina C nego što se ranije to mislilo.

Izvor: B92