Omikron kod dece - koje simptome ne treba ignorisati?

Pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj Snežana Rsovac kaže da se omikron brzo širi, ali da ipak daje umereno blagu kliničku sliku i retko kada tešku kod dece, kao i da prolazi za pet do sedam dana

Foto: L Julia / Shutterstock
Foto: L Julia / Shutterstock
.

Ona je rekla za RTS da postoji mogućnost da će posle prve nedelje u školi doći do porasta broja među školskom decom.

Da sa rastom broja zaraženih, raste i broj zaražene dece uočavaju pedijatri u kovid ambulantama i dečijim bolnicama.

Doktorka Rsovac dodaje da je razlog za zabrinutost roditelja ništa veća nego prethodnih meseci.

Govoreći o simptomima koji se uočavaju kod dece, kaže da se, što se tiče dece predškolskog uzrasta i odojčadi, javlja temperatura, groznica i simptomi gornjeg respiratornog sistema, nos, ždrelo, trahitisi, glavobolje, konjuktivitisi, dok su donji disajni putevi bronhitisi, bronhiolitisi, pneumonije ređe zastupljeni.

Kod manje dece pre će biti kada se spusti i zahvati donje respiratorne puteve slika kašlja i otežanog disanja.

"Kod školske dece sve ovo, retko kad se javljaju pneumonije, u ovom trenutku nema porasta hospitalizacije zbog težih respiratornih simptoma", rekla je doktorka Rsovac.

"U odnosu na prethodni vikend, kada je bilo više od 200 pacijenata u 24-časovnim dežurstvima, jer smo dežurni smo vikendom, primamo na preglede kada smo prijemni, naizmenično sa Institutom za majku i dete, 200 do 220 pregleda, ovog vikenda nešto manji broj - 140 dece je bilo na pregledu".

Kako je rekla, od toga u febrilnom delu, sva deca sa visokom temperaturom moraju biti izolovana od zdrave dece koja nemaju febrilnost, ali imaju druge probleme.

Ukazuje da od 140 dece, kod oko 50 odsto je bilo zastupljenosti omikrona, neku decu su testirali, neku nisu, gde je bila jasna klinička slika.

Dobro je što je mali broj zbog kovida zahtevao hospitalizaciju, navela je ona.

Doktorka Rsovac kaže da je od prošlog vikenda sve više zaraženih i da je kovid odeljenje ispunjeno.

Imamo i decu odojčadi i adolescente, nijedno ne zahteva mehaničku ventilaciju, samo kod dve bebe treba oksiterapija, objasnila je ona.

"Svi su stabilni, brinhiolotis je klinička slika pa je neophodnoda hosptalizovati ih", kaže doktorka.

Što se tiče vakcinacije dece, jasno je uputstvo, kada je Fajzerova vakcina u pitanju.

"Ostali smo pri tome da je preporuka da se vakcinišu deca iznad 12 godine. Nismo u grupi zemalja koja je prešla na vakcinaciju mladjih do 12 godina, a doza je prilagođena uzrastu", napomenula je doktorka Rsovac.

Ohrabrujuće je, kako kaže, da nema porast broja pacijenata te uzrasne kategorije.

"Pedijatri su obazrivi, sačekaćemo jer se nalazimo u piku ovog talasa, postoji mogućnost da će posle prve nedelje doći do porasta broja medju školskom decom, da ćemo naredne dve nedelje ući u mirniji fazu", kaže ona.

Deca koja imaju visoku febrilnost, koja odbijaju tečnost, ne mogu da dobro unose hranu, treba da odmah budu odvedena pedijatru.

Starijoj deci potrebno je da se daju simptomatski lekovi, a ako posle 24 do 48 sati ne prolazi da dodju kod pedijatra.

"Videćemo za četiri do osam nedelja kako će se dečija populacija ponašati i koliko ćemo imati postkovid simptoma", zaključila je doktorka Rsovac.

Izvor: Tanjug / b92.net