Novi simptom koronavirusa - može se lako pomešati sa običnom prehladom

Da li je u pitanju kovid ili prehlada, ponekad je teško razlikovati.

Ilustracija, foto: Depositphotos/ IgorVetushko
Ilustracija, foto: Depositphotos/ IgorVetushko
.

Oba oboljenja spadaju u respiratorne virusne infekcije, a jedan od novih i glavnih simptoma mutiranog virusa sada je i kijavica, koja je nekada bila osnovna karakteristika prehlade.

Pojavom novog delta soja korona virusa javljaju se i novi simptomi koji do sada nisu bili karakteristični. Suv kašalj, temperatura ali i gubitak čula i mirisa bili su alarmirajući signali da je naš organizam inficiran kovidom. I dok je do sada povišena telesna temperatura bila znak za uzbunu i odlazak lekaru, jedan od glavnih simptoma mutiranog virusa je kijavica koja će se kod nekoga javiti, a kod nekoga ne.

"Za ranije sojeve virusa kijavica nije bila karakteristična, već suv kašalj, kratak dah i zapušen koren nosa. Kijavica je bila karakteristična za prehlade, koje takođe spadaju u kategoriju virusnih infekcija koje izazivaju ademo-virusi", kaže doktorka Obradović, specijalista opšte prakse za Blic.

Dokorka Biserka Obradović upozorava da ukoliko dobijete kijavicu, obavezno se treba javiti lekaru u najkraćem mogućem roku. U kojoj meri će se bilo koji od simptoma, pa i kijavica javiti, zavisi prvenstveno od našeg imuniteta.

"Virus je mutirao i njegovim siptomima je dodata i kijavica. Ona će se javiti kod većine osoba zaraženih novim sojem, ali sve to, opet, najviše zavisi od našeg imuniteta. Kao što se i visoka temperatura neće pojaviti kod svake osobe i u istom intenzitetu, isto važi i za kijavicu. Naš imuni sistem je ključna stvar", navodi sagovornica za medije.

Simptome delta soja lako možete pomešati sa alergijom i prehladom

Doktorka upozorava da se krajem oktobra javlja i grip, te da se ove godine očekuje i epidemija, s obzirom na to da se velika prokuženost gripa epidemiloških razmera javlja u periodu od tri do pet godina, ali da je grip lakše razlikovati od korone.

"Poslednja epidemija gripa bila je pre četiri godine, tako da se ove jeseni očekuje nova. Ipak, grip nastaje naglo i karakteristične su visoke temperature, glavobolja, bol u očnim jabučicama kao i bol u mišićima i zglobovima. On nije sličan prehladi i kovidu, kod kojeg se simptiomi javljaju postepeno, ali u toku bolesti pogoršanje može biti rapidno", ističe specijalista opšte prakse i primarijus Biserka Obradović.

Kako je naš imuni sistem ključan faktor, doktorka još jednom napominje i savetuje kako da čuvamo svoj imuni sistem.

"Trebalo bi da više šetamo, da imamo dobar san, izbegavamo energetska pića, cigarete i da se generalno čuvamo bilo koje bolesti ili alergija jer svaka uništava naš imuni sistem", navodi dr Biserka Obradović u zaključku.

Izvor: Žena.Blic, B92.net