Naša naučnica o testu koji predviđa ulazak u menopauzu: Žena će već u pubertetu moći da zna koliko će biti plodna i do kada

Do 2025. godine, broj žena u post menopauzi u svetu će porasti na 1,1 milijardu. Prema jednoj od nedavnih studija 90 odsto Evropljanki ima fizičke, a više od polovine žena prijavilo je psihološke simptome povezane sa menopauzom. Naučnici rade na testu koji može da predvidi kada će se menopauza dogoditi, a jedna od njih je i Staša Stanković doktor nauka reproduktivne genomske medicine sa Univerziteta Kembridž koja je gostujući u Jutru otkrila kada prosečno žene u Evropi ulaze u menopauzu, ali i od čega to zavisi?

M.K.  |  Izvor: Prva  |  
.

„Bitno je pomenuti da se životni vek generalno produžio u poslednjih 200 godina. Glavni razlog je bolje zdravlje, bolje javno zdravlje, bolja ishrana i uslovi za život... Međutim, taj produžetak u životnom veku ne važi i za reproduktivni vek. Žene i dan danas, kao i nekada, ulaze u menopauzu otprilike oko 50. godine. Naravno, tu postoje i ti ekstremni slučajevi, takozvana rana menopauza, pa imamo desetak posto žena koje pre 45 godine ulaze u menopauzu, a oko jedan posto i pre četrdesete. Ta brojka je jako interesantna zato što plodnost opada nekih 10 godina pre menopauze. Što znači da, ako imamo situaciju pacijentkinje koja u četrdesetoj ulazi u menopauzu, to znači da je ona već u njenim tridesetim maltene neplodna“, objašnjava Stanković i dodaje:

„Bitno je reći da se žena rađa sa određenim brojem jajnih ćelija u svom organizmu i taj broj se ne obnavlja, on samo može da opada tokom životnog veka. Ustvari, žene nisu svesne činjnice da je ta rezerva neobnovljiva i da životnim navikama kao i genetikom sa kojom su rođene taj broj će odrediti u kom će trenutku ona ući u menopauzu i koliko će biti plodna tokom svog životnog i reproduktivnog veka“.

Staša sa timom naučnika sa Kembridža radi na otkriću teksta koji će pokazati kada će žena ući u menopauzu, što je važno pri planiranju potomstva, posebno u slučajevima rane menopauze.

"Genetika pruža i otvara vrata ka potpuno jednoj revoluciji ženskog zdrvlja gde će žena već u pubertetu moći da zna koliko će biti plodna i do kada, tj. kada će ući u menopauzu. To omogućava, najpre, planiranje potomstva, a zatim omogućava i prevenciju svih onih bolesti koje idu ruku pod ruku sa menopauzom", rekla je Stanković

Koliko smo daleko od ovakvog testa i koliko je on važan za zdravlje svake žene? Koliku ulogu u ima genetika, a koliku spoljašnji faktori kada je reč o menopauzi, saznajte u video-prilogu: