Najbolje poze za trudnoću koje bi trebalo da probate već danas!

Ako ste razmišljali da sa partnerom osnujete porodicu ili već neko vreme pokušavate da ostanete u drugom stanju, važno je da uvek tražite stručnu medicinsku pomoć.

A.B.  |  Izvor: prva.rs  |  
Ilustracija Foto: Estrada Anton/Shutterstock
Ilustracija Foto: Estrada Anton/Shutterstock
.

Ne postoje specifične “poze za trudnoću”, koje naučno dokazuju da povećavaju šansu za začećem. Do toga dolazi kada spermatozoidi dospeju u jajovod i tada oplode jajnu ćeliju. Taj proces rezultira trudnoćom.

Logika govori da poze za trudnoću mogu da budu tačne, iako ne postoje istraživanja koja to i dokazuju. Ali isto tako, činjenica je da u misionarskoj pozi, ili u tzv. dogi stilu, penis može duboko da penetrira, što spermatozoidima olakšava, odnosno skraćuje put kroz grlić do materice.

Pošto ovo nije naučno dokazano, najbolje je da pratite svoje telo i prepustite se uživanju. Ako birate između uživanja i poze za koju verujete da je “dobra za trudnoću”, uvek birajte ovo prvo!

Često parovi u silnoj želji da dobiju dete kada im to ne polazi za rukom, pribegavaju raznim metodama kako bi brže i lakše dobili prinovu. Postoje mnoge teorije o tome da pojedine seks poze pomažu ženama da ostanu što brže u drugom stanju.

U nastavku vam predočavamo poze za trudnoću, odnosno zablude koje smo čuli od naših predaka ili komšija o bržem začeću. Podsećamo, parovi koji imaju problem da postanu roditelji, trebalo bi ipak da potraže stručnu pomoć.

Koja poza je najbolja za pravljenje bebe?

.

Misionarska poza sečini dosadnim. Misionarskom položaju pribegavamo kada nam nedostaje mašta i energije da uradimo nešto sa više hrabrosti. Iako nije najuzbudljiviji seksualni položaj, misionarska poza ima svoje prednosti. Pre svega, ovo je odličan način za vas da samo lezite. Navodno ovaj položaj omogućava najdublju penetraiju i isporučivanje spermatozoida najbliže materici. Ovo za sada nije naučno dokazano i nema nikakvih naučnih osnova koje potkrepljuju ovo mišljenje.

Da li je Dogi stil poza u kojoj se lakše zatrudi?

.

Mit u vezi sa "dogi pozom" je taj što se ovde navodno zauzima najbolji položaj za pravljenje bebe, jer sperma “ide u pravom smeru”. Karlica je pod silaznim uglom, pa će sperma lakše ući, nakon ejakulacije.

Ovo je posebno korisno u slučaju ako partner ima penis manje veličine, pa dublje prodiranje omogućava da svoje seme prenese dublje, što spermatozoidima omogućava lakši put da stignu do jajnih ćelija.

Podignuti kukovi

.

Mnoge žene za vreme seksualnog odnosa, a i kasnije, podižu kukove, jer su čule da u toj pozi materica bolje “prima” spermu. U ovakvim situacijama žene obično stavljaju ispod karlice, Ni ovo nije naučno dokazano, jer ukoliko postoji neki ozbiljan problem poput loše pokretljivih spermatoizoidi ili neprohodnih jajovoda najbolje bi bilo što pre obratiti se doktoru.

Zavaljena materica može da predstavlja problem za začeće?

.

Apsolutno netačno! Zavaljena materica se javlja kod 30 odsto devojaka, odnosno žena koje se nisu ostvarile u ulozi majke. U ovom slučaju, materica ima drugačiju anatomsku poziciju i najčešće je urođena.

Zavaljena materica u najvećem broju slučajeva ne predstavlja problem prilikom oplodnje. Žene koje imaju ovakvu matericu, uglavnom podižu noge iznad glave, kako bi im se sperma što pre slila, jer smatraju da će teže ostati u drugom stanju zbog položaja materice.

Ukoliko je materica zavaljena zbog infekcija ili kiretaža, savetujemo vam da se obratite ginekologu.

Da li najbolja poza za za podrazumeva i obavezan ženski orgazam?

.

Orgazam ne može da škodi, iako je on neophodan kada su muškarci u pitanju. Kod žena to nije slučaj. Kontrakcije koje prave mišići oko grlića materice tokom orgazma, u teoriji mogu da pomognu u kretanju spermatozoida. Ipak, spermatozoidi će sasvim sigurno stići do materice i ženskog orgazma. Ne postoje naučni dokazi koji idu u prilog tvrdnji da žene češće ili lakše ostaju u drugom stanju ako doživljavaju orgazam.

Zbog anatomije reproduktivnih organa, mngoi smatraju da ima smisla da će nakon odnosa ležanje na leđima, držanje kukova blago podignutima, kao i stavljanje jastuka ispod samih kukova, pomoći da veća količina spermatozoida dođe do materice.

Ali ni za ovo ne postoje striktne preporuke. Pojačani cervikalni sekret i njegova konzistencija u periodu plodnih dana, pogodni su za kretanje i preživljavanje spermatozoida, tako da ne treba da vas brine ukoliko vam se učini da je sve iscurelo. Broj spermatozoida potrebnih za oplodnju jajne ćelije je sasvim sigurno dovoljan i već je našao svoj put.

Od miliona spermatozoida koji se nalaze u spermi muškarca, tek mali deo njih prolazi kroz vaginu i dospeva do samog grlića materice, a ovo se dešava čak i ukoliko ste odmah nakon odnosa ustali i bili u uspravnom položaju.

Seksolozi i psihoterapeuti često ističu da je spontanost i opuštenost tokom ovog procesa izuzetno važna, budući da su partneri napeti i opterećeni mislima, u tom procesu začeća.

Pored poze za trudnoću, koji faktori su takođe važni u procesu začeća?

.

Redovni seksualni odnosi: Imajući redovne seksualne odnose tokom plodnih dana, koji su obično tokom sredine menstrualnog ciklusa, povećava šanse za začeće.

Zdrav životni stil: Vodite zdrav životni stil koji uključuje pravilnu ishranu, dovoljno sna, umerenu fizičku aktivnost i izbegavanje štetnih supstanci poput alkohola i pušenja.

Smanjenje stresa: Pokušajte da smanjite stresne situacije i da pronađete tehnike opuštanja koje vam odgovaraju, poput meditacije, vežbi disanja ili joge.

Ako imate poteškoće sa začećem, savetujemo vam uvek da se konsultujete sa lekarom specijalistom za reproduktivno zdravlje, kako biste dobili adekvatne savete i podršku.