Moćni saveznici imuniteta: Osam najboljih antibiotika iz prirode!

Kada nastojimo da sačuvamo svoje zdravlje ili prosto da ojačamo imunitet, često lekove kombinujemo s određenom hranom. Deo te hrane može se kategorizovati i kao najbolji prirodni antibiotici.

Moćni saveznici imuniteta, foto: KMNPhoto/Shutterstock
Moćni saveznici imuniteta, foto: KMNPhoto/Shutterstock
.

Antibiotici su farmakološki agensi koji mogu potpuno da unište patogene mikroorganizme ili da zaustave njihov rast ili razmnožavanje bez pričinjavanja značajnije štete organizmu domaćinu.

Savremena medicina snažno se oslanja na upotrebu ovakvih hemijskih agensa u borbi protiv velikog broja zaraznih bolesti.

U narodnoj medicini u tu svrhu se vekovima koriste namirnice koje su prirodni antibiotici. Predstvaljamo vam neke od njih.

Ipak. treba napomenuti da ove namirnice nisu zamena za antibiotike koje nam propisuje lekar. One imaju svojstva antibiotika, ali nikako nisu u istom rangu s medicinskim i ciljano propisanim preparatima. Mogu da spreče ili ublaže upale i ojačaju imunitet, ali ukoliko se borite s upalom, svako konsultujte lekara.

1. Beli luk

Dokazano je da hemijska jedinjenja u belom luku, uključujući alicin, pokazuju antibakterijsko delovanje. Beli luk se vekovima koristi za borbu protiv zaraznih bolesti, a njegovo antibakterijsko delovanje prvi put opisano je sredinom 1800-ih. Ona su najefikasnija kada se beli luk konzumira sirov i to lagano usitnjen. Naime, kada ga lagano usitnimo iz njega se oslobađaju enzimi koji se pretvaraju u spomenuti alicin i takvog ga možemo dodati u sir, umake i slično.

Ipak, ako ne podnosite miris i ukus belog luka, na tržištu se može naći i u obliku praha, ulja, ekstrakta i tableta.

2. Luk

Luk je na našim prostorima najčešći dodatak jelima, a sadrži snažne flavonoide koji deluju poput antibiotika.

Da bi se povećala njegova efikasnost, dobro je iseći ga i pustiti da odstoji nekoliko minuta, baš poput belog luka. Taj postupak će povećati izlučivanje fitonutrijenata zbog kojih se luk i ubraja među namirnice prirodne antibiotike.

3. Origanovo ulje

Origanovo ulje je jedno od najsnažnijih antibakterijskih esencijalnih ulja jer sadrži karvakrol i timol, dva antibakterijska i antigljivična jedinjenja. Istraživanja pokazuju da je ulje origana efikasno protiv mnogih kliničkih sojeva bakterija, uključujući Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa.

Da biste ulje origana koristili kao prirodni antibiotik, možete da ga pomešate s vodom ili kokosovim uljem. Ipak, treba biti oprezan jer je reč o vrlo jakom ulju pa nikada ne sme da se koristi više od jedne do dve kapi dnevno i to najviše 14 dana.

4. Med

Med je obično prva namirnica za kojom posežemo kada smo bolesni. Da bi se proizvelo oko 1 kg meda, pčele moraju da slete na cvet oko 100.000 puta. Pritom treba razlikovati cvetni i šumski med. Cvetni med podstiče od cvetnog nektara, dok šumski med nastaje od slatkih stvari koje pčele zajedno s nektarom pokupe na drveću. Šumski med uglavnom je lošijeg kvaliteta, tamniji i ima više minerala nego cvetna varijanta.

Dokazano je da med, pre svega cvetni, jača imunitet, poboljšava probavu, poboljšava obnavljanje tkiva, ima antibakterijska svojstva i ubrzava otklanjanje toksina iz organizma.

5. Jabukovo sirće

Jeftina namirnica koja se često koristi i u svrhe mršavljenja odnosno podsticanja brzine metabolizma, takođe ima antibiotska svojstva. Jabukovo sirće, dobijeno fermentacijom svežih jabuka, sadrži visok udeo sirćetne i jabučne kiseline, vitamina, minerala i aminokiselina.Takođe je dobar izvor pektina, vitamina A, B6, C, E, tiamina, likopena, niacina, pantotenske kiseline, riboflavina i beta karotena.

Često se preporučuje da se pije u čaši vode s dodatkom meda, no ako vam ne prija ukus jabukovog sirćeta rastopljenog u čaši vode, jednostavan način na koji možete da ga unesete jeste dodavanjem u salate.

5. Đumbir

Đumbir ima snažna protivupalna i antibakterijska svojstva. Brojna istraživanja pokazala su da pomaže u prevenciji gripa i prehlade, a vrlo povoljno deluje i na probavni sistem. Od njega se najčešće kuva čaj, a može i sveže rendan da se doda u brojna jela. Ipak, imajte na umu da je njegov ukus vrlo intenzivan, pa treba pripaziti na količinu koju konzumiramo.

7. Ren

Sirovi ren deo je mnogih uskršnjih obroka. a pritom treba imati na umu i sve njegove dobrobiti. Može da pomogne u prevenciji i lečenju infekcije sinusa, mokraćne bešike i kožnih infekcija. U sastavu rena nalazi se visok udeo sumpora koji dokazano deluje kao antibiotik. Ren učestvuje u eliminaciji parazita iz probavnog sistema, te stimuliše rad imunološkog sistema i povećava nivo belih krvnih zrnaca.

8. Kurkuma

Egzotična kurkuma ima snažno delovanje na čitav organizam, a može se dodati kao začin u umake, rižoto i brojna druga jela. Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, ima snažna protivupalna i antioksidativna svojstva. Može da ublaži simptome gripa i prehlade i da poboljša rad telesnih ćelija, piše Zadovoljna.hr.