MNOGI MISLE DA JE ZDRAV, IPAK ISTINA JE MALO DRUGAČIJA: Đus goji skoro kao i krofne

Mnogi vole njime da započnu dan. Leti je odličan način da se osvežite, a zimi ga pijemo jer sadrži vitamin C. Ovo je priča o omiljenom soku mnogih od nas - đusu.

Foto: pilipphoto / Shutterstock
Foto: pilipphoto / Shutterstock
.

Đus ima 36 grama šećera po čaši, što je otprilike isto koliko i tri veće krofne, navodi sajt eatthis. Sok od pomorandže je bogat vitaminom Ce, ali je pun fruktoze, šećera koji se nalazi u voću, a naš organizam ga lako apsorbuje.

Studije povezuju visoku konzumaciju fruktoze sa opasnom masnoćom oko stomaka, ali i sa insulinskom rezistencijom.Veliki unos fruktoze u organizam može da poremeti metaboličke procese.

Voće je neophodno u ishrani

Bogato je antioksidansima koji se bore protiv opasnih slobodnih radikala. Voće ima puno vlakana, vitamina i minerala. Voće u ishrani, održava vitku liniju i smanjuje rizik od gojaznosti.

Stručnjaci ističu da kada jedete sveže voće, za razliku od soka od pomorandže, dobijate mnogo vlakana. Ova vlakna štite i istovremeno usporavaju varenje voćnog šećera u organizmu, a to sprečava porast šećera u krvi. Šećeri iz soka nemaju vlakna, pa se brzo metabolišu.

Nutricionistkinja iz Njujorka, Izabel Smit, ističe da je voće svakako zdravo, ali da treba paziti jer voće sadrži šećer. Ako preteramo sa voćem i jedemo ga u velikim količinama, ono može da podigne nivo šećera u krvi, kao i voćni sokovi, prenosi RTS.

Ako želite da smanjite rizik od gojaznosti i dijabetesa, a volite sok, možete da stavite krišku pomorandže u čašu vode i nećete morati da brinete o kalorijama ili šećeru, savet je nutricionista.