Mitovi o plodnosti

Određene seks poze povećavaju šanse za začećem, prvo dete garancija je plodnosti i skupi vitamini povećavaju plodnost najčešći su mitovi o plodnosti.

.

1. Začeće nakon pilule moguće je posle 6 meseci
Uvraženo mišljenje da su nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula šanse za začećem smanjene, a menstrualnom ciklusu treba od šest do 12 meseci da bi se stabilizovao, samo je mit. Oko 40 posto žena ostalo je trudno mesec dana po skidanju s pilule, a nakon tri meseca taj se broj povećao na 99 posto, potvrdila su istraživanja Klinike Mayo. Ako se ciklus ne vrati u normalu tri meseca nakon prestanka uzimanja pilule valja potražiti pomoć lekara.

 

2. S odlaskom lekaru treba pričekati godinu dana
Skoro 60 posto parova koji nemaju problema s plodnošću zatrudne u roku tri meseca, a 75 posto njih u roku šest meseci. Ženama starijim od 35 godina koje žele zatrudneti ne preporučuje se čekati duže od šest meseci pre poseta lekaru. Mlađima se preporučuje nakon godinu dana, osim ako imaju produženi menstrualni ciklus, odnosno duži od 35 dana.

 

3. Najplodnije je vreme kad je temperatura najviša
Merenjem temperature žene mogu pratiti svoje plodne dane i time povećati šansu za začećem. Tokom ovulacije temperatura u proseku raste od 0.2 do 0.6 stepena.Međutim, ne preporučuje se čekati sa seksualnim odnosom dok se temperatura digne na najviši nivo jer to znači da telo već otpustilo jajašce. Ako se čeka da temperatura dosegne najviši nivo, šanse za začećem smanjuju se za 50 posto, tvrdi ginekolog dr. Jani Jensen iz Klinike Mayo. Najviše šanse su dan pre začeća jer spermatozoidi mogu u ženskom reproduktivnom sistemu da žive nekoliko dana.

 

4. Prvo dete garancija je plodnosti
Ako je muškarac već pre postao roditelj, to nije garancija da je plodan. S vremenom brojni faktori utiču na plodnost, pa tako bolesti štitnjače i višak kilograma povećavaju rizik od neplodnosti. Takođe, nakon prvog deteta hlamidija kao i učestale upale jajnika mogu biti prepreka trudnoći i kod žena koje su već rodile.

 

5. Svakodnevni seks povećava šanse za trudnoćom
Iako učestali seks povećava šanse za začećem, s time ipak ne treba preterivati, upozorava dr. Jensen. Dovoljno je tokom najplodnijeg razdoblja da se ima odnos svaki drugi dan, u suprotnom bi se seksualni odnosi mogli pretvoriti samo u obavezu i stvoriti nepotreban stres koji otežava začeće. Najplodnije razdoblje za žene je od pet dana pre i dan do dva nakon ovulacije.

 

6. Određene seks-poze povećavaju šanse
Da određene seks-poze povećavaju šanse za začećem, samo je mit, slažu se lekari. Nema naučnih dokaza da je na primer misionarska poza bolja od kaubojske ili obrnuto. U ejakulatu se u proseku nalazi 50 miliona spermatozoida koji se bez imalo pomoći neverovatnom brzinom probijaju do jajašca. Ono što može pomoći, jeste ležanje nakon seksa nekoliko minuta u krevetu kako bi se sprečilo curenje sperme iz vagine.

 

7. Skupi vitamini povećavaju plodnost
Sukopoceni vitamini koji navode da povećavaju plodnost, ipak nisu uspešni kao što to ističu. Istraživanja Univerziteta u Pitsburgu potvrdila su da multivitamini mogu povećati rizik od spontanog pobačaja za 32 posto.