Mikrobiolog: Moguće je da se delta soj samouništio, naišao je na prepreku! Evo šta je sprečilo dalje širenje

Delta soj se u Japanu samouništio, tako tvrde njihovi naučnici. Da li je to moguće? Hoće li to biti kraj pandemije? Za to vreme zbog prekomerne potrošnje antibiotika, bakterije postaju sve otpornije na njih i dešava se da ljudima bukvalno bude ugrožen život, ne zbog bolesti, nego zato što ne reaguju ni na jedan lek. Koliko antibiotika je previše? O svemu tome govorila je prim. dr Snežana Jovanović, mikrobiolog.

Foto: Printscreen Prva TV
Foto: Printscreen Prva TV
.

Problem prekomerne upotrebe antibiotika nije prisutan samo kod nas. Čak je i 2014. godine SZO je dala procenu da će 2050. oko 10 miliona ljudi umreti od infekcija izazvanim rezistentnim mikroorganizmima, reka je dr Jovanović.

Kako pronalazimo antibiotike, tako se bakterije, virusi, paraziti... prilagođaju. Traže osetljiv organizam gde će preživeti, kaže.

Da li je moguće da se delta soj korona virusa samouništi?

„Najverovatnije je kao posledica vakcinacije velikog broja ljudi, virus došao do većeg broja vakcinisanih osoba koje su bile otporne na njega i koje nisu obolevale, pa je naišao na prepreku, što je njemu onemogućilo da se tu razmožava i širi“, istakla je doktorka.

Opširnije o virusima, antibioticima.