Ko NE SME da jede TREŠNJE i koja je dnevna dozvoljena KOLIČINA? Ako imate OVAJ zdravstveni problem, posebno obratite pažnju!

Stručnjaci tvrde da se trešnje ne smeju jesti u neograničenim količinama, jer mogu ozbiljno da ugroze zdravlje.

Izvor: Avaz.ba/M. Z.  |  
Foto: Boule/Shutterstock
Foto: Boule/Shutterstock
.

Trešnje su veoma ukusne i mogu se konzumirati u različitim kombinacija, a osim toga veoma su korisne za imunitet i sadrže veliki broj vitamina. Međutim, mnogo ljudi nije sigurno koja količina je, zapravo, dopuštena da se konzumira na dnevnoj bazi.

Mnoštvo vitamina i minerala

Trešnje sadrže mnoštvo vitamina C i beta-karotena, vitamine B6 i K, folnu kiselinu, minerale kalijum, gvožđe, bakar, mangan, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink i kobalt. Bogate su biljnim vlaknima, što pomaže boljem varenju, dok prisustvo celuloze reguliše varenje.

Zdraviji su tamniji plodovi, jer imaju višu koncentraciju antocijana i imaju veće antianemijsko dejstvo. One sadrže melatonin koji pomaže pri opuštanju.

Pre nego što ih konzumirate potrebno je da ih dobro operete pod mlazom hladne vode.

Problem s varenjem

Stranica "Medical Daily" navodi kako bi idealna doza bila čaša trešanja dnevno, dok veće količine mogu da izazovu probleme s varenjem, pa bi osobe koje već imaju problema s tim, trebalo da vode računa o tome koliko ih pojedu. Preporuka je jedna šaka dnevno.