Kako stres utiče na začeće?

Dugo se pretpostavlja da stres može negativno da utiče na mogućnost žene da zatrudni, ali nikada nije bilo dovoljno naučnih dokaza za to, delom i zbog toga što naučnici nisu uspeli da se dogovore oko uzročno-posledične veze -da li stres smanjuje mogućnost začeća ili nemogućnost žene da zatrudni povećava nivo stresa.

.

Brojne studije bile su usredsređene na probleme parova kojima je dijagnostkovana neplodnost zbog stresa. Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Annals of Epidemiology" ponovno je podstaklo raspravu o povezanosti stresa i izgleda da žena zatrudni. Istraživanje je pokazalo da su žene s normalnim reproduktivnim ciklusom, kojima nije dijagnostikovana neplodnost, a bile su u većem stresu za vreme ovulacije, imale 45 odsto manje mogućnosti da zatrudne.

Istraživanjem je obuhvaćeno 400 žena starosti do 40 godina. Od njih se tražilo da vode dnevnik i beleže dnevni nivo stresa na skali od jedan do četiri. Morale su da zapisuju i podatke o menstrualnom ciklusu, polnim odnosima, kontracepciji, kao i o konzumiranju alkohola, kafe i cigareta. Naučnici su ih pratili tokom 20 menstrualnih ciklusa ili do trenutka dok su zatrudnile.

"I ovi zaključci idu u prilog ranijim podacima po kojima stres može utičati na plodnost, odnosno neplodnost", rekla je voditeljka studije Kira Tejlor sa Univerziteta Lujzvil.

Međutim, i posle ove studije teško je ustanoviti da li je stres posledica nemogućnosti da žena zatrudni ili je uzrok neplodnosti. Istovremeno, učesnice istraživanja koje nisu uspele da ostanu u drugom stanju nisu testirane na ostale potencijalne probleme s plodnošću.

Bez obzira na nejasnoće kada je reč o povezanosti stresa i trudnoće, naučnici se slažu u jednom - u ekstremno traumatičnim okolnostima stres verovatno ima veliki psihološki uticaj na ženu, poput prekida reproduktivnog ciklusa. Slažu se i da je problem u tome što je posledice stresa na organizam teže primetiti u manje stresnim situacijama. Jedna od hipoteza je da povišen nivo stresa rezultira hormonalnim promenama čiji je uzrok sama trudnoća.

Bez obzira na to što istraživanja ne mogu u potpunosti da izmere u kojoj meri stres utiče na plodnost žene, naučnicima koji se bave reproduktivnim zdravljem daju uvid u neke zanimljive činjenice i mogu im pomoći da unaprede znanja.

Doktor Adam Balen, profesor reproduktivnog zdravlja i predsednik britanskog Udruženja za plodnost smatra da bi lekari pitanju plodnosti žena trebalo da pristupaju manje na "klinički", a više holistički način.

"Ako bračni parovi prolaze kroz stresan period trebalo bi da im savetujemo šta da preduzmu, smatra Balen.

"Prvo ih treba upozoriti da će možda biti potrebno više vremena nego što su pretpostavljali, posebno pošto žena prekine sa uzimanjem kontracepcijskih sredstava. Savetujem i redovne polne odnose, ne samo u vreme kada žena ovulira", dodaje Balen.

Izvor: N1