Kako se leče STOMAČNI VIRUS i ŠARLAH koji "haraju" Srbijom? Dr Maris: Da bismo sprečili hospitalizaciju, preporučuje se uzimanje OVOGA

Zatvaraju se kovid ambulante, ali nam se vraćaju stari virusi koje smo u međuvremeno zaboravili. Stomačni virus „kosi“ zaposlene, ali i decu. S druge strane pojaviio se i šarlah. O uzročnicima, simptomima i kako se prenose virusi, govorila je u „Jutru“ dr Slavica Maris epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Foto: Prva TV/Printscreen
Foto: Prva TV/Printscreen
.

Dr Maris otkriva da se jako puno ljudi u ovo vreme žali na stomačne viruse, kao i da pored šarlaha vladaju i streptokokne infekcije.

- Među obolelima ima puno i dece. U poslednje vreme češće idemo po vrtićima uzorkujemo i stolice, obavljamo epidemiološka istraživanja u cilju utvrđivanja uzročnika oboljenja. Streptokokne infekcije se redovno javljaju u ovom periodu, kad je hladno vreme i kada češće boravimo u zatvorenim prostorijama – kaže dr Maris.

Koji su najčešći simptomi stomačnog virusa i kakva terapija se sprovodi, kao i kako se leči šarlah, saznajte u VIDEU koji sledi.