Kako 'prevariti' osećaj gladi: Ako pazite na liniju ovo su super saveti za vas

Želja za hranom može biti emocionalna, psihička ili fizička. Zato prvo pokušajte da otkrijete šta se događa u vašem telu i umu kada ste gladni. Ponekad se ona javlja kao posledica osećanja poput dosade, stresa ili nervoze, zato je dobro da, pre nego što posegnete za omiljenom grickalicom ili slatkišem, razmislite šta je to što vas "tera" da jedete.

Foto: OrelPhoto / Shutterstock
Foto: OrelPhoto / Shutterstock
.

Ako ste zaista gladni, jedite pametno. Jedine sporo. Razmislite pre nego izaberete namirnicu kojom ćete da pobedite glad i pokušajte da porcija bude izbalansirana. Neka izbor padne na namirnicu bogatu proteinima i vlaknima. Izaberite neku voćku, salatu, orašaste plodove ili šoljicu mleka.

Stres i nedovoljna količina sna su veliki neprijatelji sitosti i željene figure, zato je prvenstveno važno da se dobro i kvalitetno naspavate, kao i da pokušate da pobedite izvore stresa, umora i napetosti.

Držite glad pod kontrolom: ako je neopravdana, ublažite apetit pomoću nekoliko trikova kojima možete nadmudriti sami sebe.

Pijte vodu ili nezaslađeni čaj

Često manjak tečnosti u organizmu registrirujemo kao osećaj gladi. Odličan način za zaustavljanje gladi je ispijanje čaše obične vode. Ona doprinosi osećaju sitosti, a možete dodati malo i limuna u vašu vodu. Takođe, dobar izbor je i čaj. Šoljicu nezaslađenog omiljenog čaja možete uvek imati pri ruci kako biste ugrejali vaš želudac.

Ne preskačite doručak

Najbolji način da pobedite žudnju za hranom koja vas može pratiti tokom dana je da ne preskačete doručak. Obilan doručak može sprečiti glad koja će vas mučiti u kasnim večernjim satima. Ako niste imali zdrav i kvalitetan jutarnji obrok brzo će vas sustići osećaj nedostatka energije i umora, a glad će se češće javljati tokom celog dana, piše 24sata.hr.

Dan započnite obilnim uravnoteženim obrokom koji će vas nagraditi energijom za ceo dan koji je pred vama. Nutricionisti preporučuju najmanje tri celovita jela tokom dana, koji uključuju ugljene hidrate i vlakna, proteine i masti. Ravnoteža ovih nutrijenata je važna za osećaj sitosti. Ako niste navikli da jedete ujutro, naterajte se da tu naviku promenite. Vremenom će se vaše telo prilagoditi na novi raspored jela. Možete novu naviku započeti manjim obrocima koje ćete kasnije nadograđivati i uravnotežiti.

Pojedite supu i salatu

Pre glavnog jela, uvek obrok započnite s tanjirom tople supe. Supa će vas zasititi do neke mere pa ćete nakon nje pojesti manje glavnog jela koje može biti bogato kalorijama. Zahvaljujući velikom procentu vode, a niskim količinama kalorija, supa je savršen izbor za smanjenje apetita i održavanje željene telesne težine. Ukusna supa od povrća dobro će vas zasititi i prema nekim istraživanjima smanjiti unos kalorija jela koje slede iza nje. Takođe, velika porcija salate, osim što je zdrava, daje nam osećaj potrebne sitosti. Uz svaki obrok, pripremite i veliku porciju salate od raznog povrća, koju ćete minimalno začiniti s malo soli, maslinovog ulja i domaćeg sirćeta.

Vlakna i proteini pomažu

Vlakna smanjuju apetit. Povrće, voće, celovite žitarice, mahunarke, uz bogatstvo vlakana, sadrže i velike količine vode što doprinosi osećaju sitosti. Što više prehrambenih vlakana obroci sadrže to će naš osećaj sitosti biti veći, a time će se i naš apetit umanjiti. Vlakna imaju uticaj i na hormone koji smiruju apetit.

Proteini takođe obezbeđuju da duže budemo siti i tako unesemo manje kalorija u organizam. Oni smanjuju lučenje hormona koji pospešuju glad. Namirnice bogate proteinima su riba, meso, jaja, jogurt, orasi i slične namirnice.

Spavajte dovoljno

Pobrinite se da svaku noć kvalitetno odspavate najmanje sedam ili osam sati. Kvalitetan san pomaže u održavanju vitke linije. Dovoljna količina sna utiče na nivo leptina koji kontroliše apetit. Odlazak u krevet možete olakšati opuštajućim napitkom, čitanjem omiljenog štiva ili tehnikama opuštanja koje vam najviše odgovaraju, kao što su meditacija ili vežbe disanja.

Preporučuje se da veći obrok ne jedete najmanje dva sata pre spavanja. Međutim, potrudite se i da nikada ne idete gladni na psavanje. Obratite pažnju na to da glad pre spavanja može biti znak da niste jeli dovoljno tokom dana i da telo pokušava da kompenzuje dodatnu energiju kako bi nadoknadilo ono što je ranije propustilo.