Kako deluju kontraceptivne pilule i kako odabrati one najbolje za vaš organizam?

Kontraceptivne pilule, poznate i kao "pilule za kontrolu rađanja" ili "oralni kontraceptivi" su farmaceutski proizvod koji se koriste za sprečavanje trudnoće.

A.B.  |  Izvor: prva.rs  |  
Ilustracija Foto: Image Point Fr/Shutterstock
Ilustracija Foto: Image Point Fr/Shutterstock
.

Pilule su najčešći oblik hormonalne kontracepcije i sadrže kombinaciju hormona estrogena i progesterona ili samo progesterona.

Funkcija kontraceptivnih pilula je reguliranje ženskog reproduktivnog sistema kako bi se sprečila ovulacija (oslobađanje jajne stanice iz jajnika).

Takođe, pilule menjaju gustoću cervikalne sluzi, što otežava prolazak sperme kroz cerviks. Osim toga, hormoni u pilulama menjaju unutrašnji zid materice, čineći je manje prikladnom za prihvatanje oplođene jajne ćelije.

Dve glavne vrste kontraceptivnih pilula

.

Postoje dve glavne vrste kontraceptivnih pilula: kombinovane i pilule samo sa progesteronom.

Kombinovane pilule: Ove pilule sadrže kombinaciju estrogena i progesterona. One su najčešći oblik kontraceptivnih pilula i dolaze u pakovanju od 21 ili 28 tableta.

Kada se koristi prvo pakovanje od 21 tableta, pilule se uzimaju svaki dan tokom tri nedelje, a zatim sledi nedelju dana pauze ili uzimanje placebo pilula kako bi se omogućila menstrualna krvarenja. Ono pakovanje od 28 tableta sadrži dodatne placebo pilule za vreme nedelju dana pauze.

Pilule samo sa progesteronom: Ove pilule ne sadrže estrogen i često se nazivaju "mini pilule". One se uzimaju svaki dan, bez nedelju dana pauze, što znači da nema redovnih menstrualnih krvarenja. Ove pilule su pogodne za žene koje ne podnose dobro estrogenske hormone ili za one koje doje.

Važno je napomenuti da kontraceptivne pilule ne pružaju zaštitu od polno prenosivih bolesti (STI). Uzimanje kontraceptivnih pilula zahteva medicinski nadzor i propisivanje od strane lečnika, jer postoje određeni faktori rizika i moguće nuspojave koje treba uzeti u obzir.

Ako razmišljate o kontracepciji pilulom, savet je da se obratite svom lekaru ili ginekologu kako biste razgovarali o mogućnostima, odabiru pravog tipa pilule i razumeli potencijalne rizike i prednosti.

Kako deluju kontraceptivne pilule?

.

Kontraceptivne pilule deluju na nekoliko načina kako bi sprečile trudnoću. Zavisno od vrste kontraceptivnih pilula koje koristite, mehanizmi delovanja mogu se malo razlikovati. Evo opštih načina na koje kontraceptivne pilule deluju:

Inhibicija ovulacije: Jedan od glavnih načina djelovanja kontraceptivnih pilula je sprječavanje ovulacije, odnosno oslobađanja jajne stanice iz jajnika. Pilule sadrže hormone estrogen i/ili progesteron koji usporavaju ili zaustavljaju oslobađanje jajne stanice. Bez prisutnosti zrele jajne stanice, nije moguća oplodnja spermom.

Promena cervikalne sluzi: Kontraceptivne pilule mijenjaju cervikalnu sluz, koja se prirodno mijenja tijekom menstrualnog ciklusa. Pilule čine cervikalnu sluz gušćom i manje prozirnom, što otežava spermatozoidima da prođu kroz cerviks i dosegnu jajovod.

Promena unutrašnjeg zida materice: Hormoni u kontraceptivnim pilulama menjaju unutrašnji zid materice (endometrija). To čini matericu manje prikladnom za prihvat oplođene jajne stanice. Ako se ipak dogodi oplodnja, oplođena jajna stanica neće moći se pravilno implementirati u materncu i razviti se.

Važno je da napomenemo da kontraceptivne pilule moraju da se uzimaju redovno i prema uputima, kako bi bile delotvorne. Propisani režim doziranja treba pratiti kako bi se održala konstantan nivo hormona u telu i pravilno održao kontraceptivni učinak.

Važno je i naglasiti da kontraceptivne pilule ne pružaju zaštitu od polno prenosivih bolesti (STI). Ako je potrebna zaštita od STI, trebalo bi da koristite i druge oblike kontracepcije, kao što su kondomi.

Koje vrste kontraceptivnih pilula postoje?

.

Postoje različite vrste kontraceptivnih pilula dostupnih na tržištu. Evo nekoliko tipova:

Kombinovane pilule: Ove pilule sadrže kombinaciju dva hormona - estrogena i progesterona. Najčešće se koriste pilule s 21 aktivnom tabletom koje se uzimaju svaki dan tokom tri nedelje, nakon čega sledi nedelju dana pauze ili uzimanje placebo pilula kako bi se omogućila menstrualna krvarenja. Postoje i pakovanja sa 28 tableta koja sadrže dodatne placebo pilule za vreme nedelju dana pauze.

Mini-pilule: Ove pilule, takođe poznate kao pilule samo sa progesteronom, sadrže samo progestin (progesteron) i ne sadrže estrogen. One se uzimaju svaki dan, bez nedelju dana pauze, što znači da nema redovnih menstrualnih krvarenja. Mini-pilule su pogodne za žene koje ne podnose dobro estrogen ili za one koje doje.

Proširene ili produžene pilule: Ove pilule omogućuju ženama da smanje broj menstrualnih krvarenja na samo nekoliko puta godišnje ili čak potpuno izostave menstruaciju. One obično sadrže iste hormone kao i kombinovane pilule, ali se uzimaju kontinuirano bez nedelju dana pauze.

Niskodozne pilule: Ove pilule sadrže niže doze hormona u poređenju sa tradicionalnim kombinovanim pilulama. Namenjene su ženama koje su osetljive na hormone ili imaju povećan rizik od određenih nuspojava.

Pilule hitne kontracepcije: Takođe poznate kao "jutarnja pilula" ili "pilula za dan posle". Ove pilule se koriste kao hitna mera nakon nezaštićenog polnog odnosa ili neuspelog kontracepcijskog sredstva kako bi se sprečila trudnoća. Obično se uzimaju 72 sata (ponekad i do 120 sati) nakon polnog odnosa.

Važno je da napomenemo da svaka vrsta kontraceptivne pilule ima svoje specifične karakteristike, prednosti i potencijalne nuspojave.

Odluku o vrsti pilule koju treba da koristite treba da donesete u dogovoru sa svojim ginekologom i endokrinologom, uzimajući vaše zdravstveno stanje i lične potrebe.

Prednosti i mane kontraceptivnih pilula

.

Kao što smo već naveli, kontraceptivne pilule imaju brojne prednosti i mogu biti vrlo delotvoran oblik kontracepcije. Međutim, kao i svaki oblik medicinskog tretmana, pilule imaju i određene mane.

U nastavku vam navodimo prednosti i mane kontraceptivnih pilula:

Prednosti kontraceptivnih pilula:

Visoka delotvornost: Kada se kontraceptivne pilule uzimaju prema uputstvu, imaju visoku stopu delotvornosti u sprečavanju trudnoće. Kombinovane pilule imaju od oko 99 odsto delotvornosti, dok mini-pilule imaju nešto manje dejstvo.

Regulacija menstrualnog ciklusa: Kontraceptivne pilule omogućavaju ženama regulisan menstrualni ciklus. One mogu da smanje bolna ili obilna krvarenja, regulišu neredovite cikluse i umanje simptome predmenstrualnog sindroma (PMS).

Smanjenje rizika od nekih zdravstvenih problema: Korištenje kontraceptivnih pilula može smanjiti rizik od razvoja određenih zdravstvenih problema, uključujući rak jajnika, rak endometrija i ciste na jajnicima. Takođe, mogu da smanje rizik od nastanka benigne dojke i jajnika.

Poboljšanje simptoma PMS-a: Hormoni u kontraceptivnim pilulama mogu da pomognu u smanjenju simptoma PMS-a, kao što su glavobolje, grčevi, promene raspoloženja i osetljive dojke.

Mane kontraceptivnih pilula:

Potencijalne nuspojave: Kontraceptivne pilule mogu imati određene nuspojave, poput mučnine, osetljivosti dojki, promena raspoloženja, glavobolja, povećane telesne težine i promena u menstrualnom krvarenju.

Međutim, nuspojave se razlikuju od osobe do osobe, a mnoge se mogu i ublažiti i promenom marke ili doza kontraceptivnih pilula.

Zahteva redovno korišćenje: Kontraceptivne pilule moraju da se uzimaju svakodnevno prema uputstvima, kako bi one uopšte i bile delotvorne.

Kontinuitet u uzimanju pilula može biti izazovna za neke žene, posebno ako su sklonije zaboravu ili imaju nepredvidljiv raspored.

Ne pružaju zaštitu od polno prenosivih bolesti.

Kako odabrati najbolje kontraceptivne pilule?

.

Izbor najboljih pilula za kontracepciju zavisi od individualnih potreba, zdravstvenog stanja i ličnih preferencija.

Šta treba da uzmete u obzir prilikom izbora pilula za kontracepciju?

Konsultujte se sa ginekologom - Prvi korak je razgovor sa kvalifikovanim zdravstvenim stručnjakom. Oni će proceniti vaše zdravstveno stanje, medicinsku anamnezu i lične ptrebe, i pomoći vam da odaberete najprikladnije.

Vrsta pilule - Postoje kombinovane pilule koje sadrže estrogen i progesterone, i mini-pilule koje sadrže samo progesteron. Odluka o vrsti pilule zavisi od vaših ličnih preferencija i zdravstvenog stanja. Na primer, žene koje dobro ne p odnose estrogen ili koje doje, mogu da konzumiraju mini-pilule.

Rizici i nuspojave - Razgovarajte sa svojim liječnikom o potencijalnim rizicima i nuspojavama kontraceptivnih pilula. Svaka vrsta pilule ima svoje specifične karakteristike i potencijalne nuspojave. Važno je biti svjestan mogućih rizika, poput povećanog rizika od krvnih ugrušaka ili drugih zdravstvenih problema, te raspraviti o tome s liječnikom.

Redovno uzimanje: Razmotrite svoju sposobnost redovnog uzimanja pilula. Ako vam je teško da sledite svakodnevni režim doziranja, možda bi trebalo da se odlučite za druge oblike kontracepcije, poput dugotrajnih kontraceptivnih metoda (spirala, intrauterini uređaji).

Individualne potrebe: Uzmite u obzir svoje individualne potrebe i želje. Na primer, ako želite da smanjite obilna menstrualna krvarenja, možda bi trebalo da se odlučite za pilule koje omogućuju produženi menstrualni ciklus ili potpuni izostanak menstruacije.

Financijski faktor: Cena pilula takođe može biti važan faktor. Razgovarajte s svojim lekarom ili farmaceutom o dostupnim opcijama i proverite da li to pokriva vaše zdravstveno osiguranje.

Odluka o izboru najboljih pilula za kontracepciju treba biti individualna i doneta u saradnji sa vašim ličnim lekarom.

Da li postoje kontraceptivne pilule za muškarce?

.

Trenutno ne postoji kontraceptivna pilula za muškarce koja je široko dostupna na tržištu. Međutim, istraživanja o razvoju kontraceptivnih pilula za muškarce su u roku i postoje neki potencijalni oblici kontracepcije koji se ispituju.

Neki od potencijalnih pristupa za muške kontraceptivne pilule uključuju:

Inhibicija spermatogeneze: Jedan od pristupa je korištenje lekova koji ciljaju spermatogenezu (proces stvaranja spermatozoida). Ovi lekovi mogu delovati na smanjenje proizvodnje spermatozoida ili njihovu pokretljivost.

Hormonalna regulacija: Slično kao kod ženskih kontraceptivnih pilula, hormonska regulacija može biti metoda za muške kontraceptivne pilule. Na primer, upotreba kombinacije hormona (testosteron i progesteron) može zaustaviti proizvodnju spermatozoida.

Blokada ejakulacije: Drugi pristup je blokiranje putova ejakulacije. To bi sprečilo spermatozoide da napuste tijelo tokom ejakulacije.

Važno je da napomenemo da se mnogi od ovih pristupa još uviek nalaze u fazi istraživanja i razvoja, te nije jasno kada će biti dostupni kao komercijalni proizvodi.

Takođe, sigurnost, delotvornost i dugoročna dejstva tih potencijalnih pilula za muškarce još bi trebalo da se utvrđuju kroz dodatna istraživanja.

Trenutno su dostupne druge metode kontracepcije za muškarce, kao što su kondomi, prekinuti snošaj, vasektomija i sl. Ako ste zainteresovani za kontracepciju, preporučujem da se posavetujete sa svojim lekarom kako biste dobili informacije o najboljim opcijama koje su trenutno dostupne.

Pilule za "dan posle" – hitna kontracepcija, kako funkcionišu te pilule?

.

Pilule za dan posle, takođe poznate kao pilule hitne kontracepcije, oblik su hitne kontracepcije koji se koristi nakon nezaštićenog seksualnog odnosa ili neuspešnog kontraceptivnog sredstva kako bi se sprečila trudnoća. Evo kako te pilule funkcionišu:

Vremenski okvir: Pilule za dan posle su najdelotvornije kada se uzimaju što je pre moguće nakon nezaštićenog spolnog odnosa, po mogućnosti tokom prvih 24 sata. Međutim, većina pilula za dan posje ima vremenski okvir u kom se mogu uzimati, obično unutar 72 sata (ponekad i do 120 sati) nakon polnog odnosa.

Inhibicija ovulacije: Pilule za dan posle deluju tako da inhibiraju ili odlažu ovulaciju - proces otpuštanja jajne stanice iz jajnika. Ako nema ovulacije, speramtozoidi nemaju jajnu stanicu sa kojom bi mogli da se spoje i trudnoća se neće dogoditi.

Promena sluzi cerviksa: Ove pilule takođe mogu da promene sluz u cerviksu (vrata maternice), čime se otežava prolazak spermatozoida i oplodnja jajne stanice.

Ometanje implantacije: U retkim slučajevima, pilule za dan posle mogu da ometaju proces implantacije - pričvršćivanje oplodnjenog jajašca o zid maternice.

Važno je napomenuti da pilule za dan posle nisu 100% delotvorne i ne pružaju zaštitu od polno prenosivih infekcija. One su namenjene samo kao hitna mera i ne bi se trebalo da se koriste kao redovna metoda kontracepcije. Ako su vam ove tablete često potrebne, preporučujemo vam razgovor sa ginekologom o drugim oblicima dugoročne kontracepcije, koji mogu da budu prikladniji za vas.