Kad kupanje ne pomaže: Četiri namirnice koje smanjuju znojenje

Iako u borbi s ovom nezgodnom pojavom najčešće pomoć tražimo u kozmetičkim preparatima, rešenje leži u promeni životnih navika.

.

Jedna od njih je i ishrana, a mi otkrivamo koje namirnice najbolje pomažu u smanjenju znojenja.

Uprkos redovnoj higijeni i korišćenju dezodoransa i parfema, naše telo se svakako znoji i postaje lepljivo, u zavisnosti od okolnosti. U nastavku pročitajte koja hrana najviše pomaže u borbi protiv znojenja:

1. Hrana bogata vlaknima poput bobičastog voća, orašastih plodova, lisnatog zelenog povrća i celih žitarica, naročito tokom leta trebalo bi da čini 90 odsto dnevnih obroka.

2. Crveno meso zamenite ribljim, jer losos i sardina sadrže velike količine kalcijuma koji pomaže kod smanjenja znojenja. Pozitivno delovanje imaju i narandža i brokoli.

3. Nim je poznata indijska biljka koja efikasno pomaže kod znojenja jer je snažan antioksidant. U šoljicu vruće vode dodajte malo praha nima i promešajte. Ukoliko vam je ukus gorak, dodajte malo meda i limuna. Čaj konzumirajte najmanje tri puta dnevno, a najvažnije je da ga ujutru popijete na prazan želudac.

4. Maslinovo ulje koristite kao jedini dodatak salatama i jelima, ono obiluje antioksidantima i i lakše se vari od drugih biljnih ulja. Zato izbegavajte margarin i suncokretovo ulje kod pripreme jela, na visokim tačkama ključanja oni se pretvaraju u štetne sastojke koje telo izbacuje u obliku toksina kroz pore kože.

Izvor: b92.net