Jaka kafa može da uspori varenje i izazove gojenje: Nutricionisti savetuju da je OVAKO pijete

Godinama se govori o kafi i njenim zdravstvenim prednostima, ali i negativnim efektima koje može izazvati konzumiranje ovog mnogima omiljenog napitka.

Foto: okanakdeniz/Shutterstock
Foto: okanakdeniz/Shutterstock
.

Godinama se govori o kafi i njenim zdravstvenim prednostima, ali i negativnim efektima koje može izazvati konzumiranje ovog mnogima omiljenog napitka.

Neki smatraju da je odlična za nizak pritisak, pamćenje, dok je drugi dovode u vezu sa rizikom od pojave kardiovaskularnih oboljenja. Kako je ovo ne samo omiljeni, već obavezni napitak za mnoge, bez kog ne mogu da započnu dan, nije nelogično što se gotovo svakodnevno istražuje uticaj kafe na zdravlje.

Tako, jedna nova studija sugeriše da bi određena vrsta kafe mogla da ima štetno dejstvo na nas. Stručnjaci su naveli da jako pržena kafa može da uspori varenje i stvori stomačne tegobe.

Postoje dokazi da kafa različitog stepena pečenja utiče na varenje na različite načine. Na primer, jako pržena kafa može donekle da blokira varenje, da ga uspori. Dok će slabije pržena kafa, naprotiv, ubrzati varenje - objasnio je nutricionista i dodao da su posledice konzumiranja ovakvog napitka nadimanje, gastritis, pa i gojenje.

Preporuka stručnjaka je da se ovakva, jako pržena kafa ne kombinuje sa obilnim i nutritivno jakim obrocima. Ako volite kafu jačeg ukusa, koja se dobija dužim prženjem zrna, najbolje je da je pijete između obroka, savet je nutricioniste.

Neka od ranijih studija je ukazala da preterivanje u kafi može da poveća rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, piše 24 sedam.