Istraživanje pokazalo: Ovo je idealno vreme za vežbanje!

U istraživanju su učestvovali mladići približno jednakih godina, težine i fizičke forme. Oni su bili podeljeni u grupe čiji su članovi dobili zadatak da dižu tegove u različitim periodima dana. Tokom eksperimenta su merene njihove performanse, a na njegovom kraju su analizirani dobijeni podaci.

Trening, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Trening, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
.

Glavni zaključak naučne studije je da su oni koji su trenirali u 18 časova, izgradili veću mišićnu masu od onih koji su dizali tegove pre podne. To, međutim, nije jedina prednost treniranja u ovo doba dana. Otkriveno je i da je treniranje u kasno po podne bolje za skidanje masnih naslaga sa vašeg tela. Što se tiče same snage, napredak je bio jednak kod svih grupa.

Treniranje u 18 časova daje najbolje rezultate. Rezultati ovog istraživanja se dobro uklapaju sa činjenicama koje znamo o funkcionisanju našeg organizma. Naime, naš metabolizam se tokom dana sve više usporava. Ako odlučimo da vežbamo predveče, međutim, ponovo će doći do njegovog ubrzanja, što je neophodno za efikasno trošenje kalorija.

Naravno, ako zbog obaveza ne stižete da vežbate u 6 po podne, nije tragedija. Treniranje u bilo koje drugo doba dana će vam sigurno koristiti, samo možda za nijansu manje.

Izvor: City Magazine