Dr Ostojić o RSV: Šta morate znati o ovom virusu, koja grupa dece je najugroženija i koliko ih je hospitalizovano (VIDEO)

Respiratorni sincicijalni virus odavno nam je poznat, ali ove zime se čini da je nastuipio znatno agresivnije. Kako da se zaštitimo od njega i koje su najugroženije grupe, otkrila nam je dr Olivera Ostojić, dečiji pulmolog.

M.K.  |  Izvor: Prva  |  
.

“Naše ambulante su poslednjih par nedelja pune malih pacijenata koji dolaze zbog povišene temperature, kašlja, kijanja, gušobolje i raznih drugih simptoma. Ovo jeste period kada ima jako puno virusnih respiratornih infekcija. Mi smo to zaboravili jer je poslednje dve, dve i po godine korona bila dominantna, pa su svi ovi ostali virusi bili uspavani. Ali nije ništa neobično za ovaj period da budu pune ambulante. Nnažalost i bolnice se polako pune sa našim malim pacijentima koji imaju različite vrste virusnih respiratornih infekcija. Sada se puno priča o ovom RSV virusu, respiratornom sincicijalnom virusu koji takođe nije nepoznanica za nas za ovo doba godine i to je jedan od mnogobrojnih virusa koji u ovom zimskom periodu izazivaju probleme”, rekla je doktorka Ostojić i podsetila kakvu kliničku sliku ovaj virus izaziva kod mališana, a kakvu kod starije dece.

Doktorka je istakla da ona grupa koja zabrinjava jesu deca do godinu dana starosti kod kojih ovaj virus može izazvari upalu donjih disajnih puteva, tzv, bronhiolitis, što ponekad zahteva ne samo simptomatsku terapiju, već i hospitalno lečenje, a nekada i kiseoničnu i inhalatornu terapiju u zavisnosti od težine stanja malih pacijenata.

Šta sve morate znati o RSV virusu, kako da se i koliko je trenutno dece hospitalizovano zbog njega, koliko traje lečenje i u kom trenutku je neophodno da se javim lekaru?