DOBRO RAZMISLITE PRE NEGO ŠTO IH NARUČITE: Ovo su najštetnija alkoholna pića!

Svi smo svesni da je konzumacija alkohola štetna po naš organizam, ipak ponekad mu je teško odoleti. Ukoliko se konzumira umereneo, na primer, čaša crnog vina može imati povoljan uticaj na naš organizam. Kombinovanje više različitih vrsta alkohola se nikako ne preporučuje, jer posledice mogu biti ozbiljne.

Alkoholna pića, foto: IvanZivkovic/Shutterstock
Alkoholna pića, foto: IvanZivkovic/Shutterstock
.

Leti se često opredeljujemo za razne vrste koktela, a duge letnje noći prijatnije su uz neko hladno alkoholno piće.

Ovo su neka od najštetnijih alkoholnih pića:

Kokteli

Iako su nezaobilazno letnje piće, kokteli su izrazito štetni jer, osim etilnog alkohola, sadrže mnogo aditiva štetnih za ljudski organizam poput zaslađivača, boja, veštačkih ukusa i ekstrakta.

Najčešći zaslađivač koji se koristi u alkoholu jest šećer, naročito u koktelima u koje se često dodaje više vrsta alkohola, sokova i veštačkih aroma i sirupa. Kokteli iz navedenog razloga spadaju u kategoriju visokokaloričnih pića zbog čega su zauzeli prvo mesto na popisu nekih od najštetnijih alkoholnih pića.

Veštački ukusi i boje takođe su čest uzrok alergijskih reakcija koje su pojačane prilikom konzumacije alkohola, pa se ne preporučuju osobama koje su sklone alergijama.

Alkoholna pića koja se mešaju s energetskim napitcima

Istraživanja su pokazala kako je ova kombinacija pića izrazito štetna, što se može zaključiti i prema osećaju koji se javlja dan nakon njihove konzumacije.

Uprkos činjenici da se čista vodka smatra manje štetnom alkoholnom opcijom, njeno mešanje s energetskim napitcima opasno je jer pojačava dejstvo alkohola. Kofein i taurin, koji su deo ovih pića, stvaraju takozvano kratkoročno oživljavajuće delovanje zbog kojeg izostaje osećaj pospanosti, umora, ali i pijanstva. Taj efekt utiče na promene u percepciji i proceni što dovodi do prekomerne konzumacije ovih pića, Klik.hr.

U nekim državama je prodaja energetskih alkoholnih koktela zabranjena.

Šampanjac i penušava vina

Mnogi šampanjac i penušava vina nazivaju ženskim pićima uz mišljenje da nekoliko čaša ne može dovesti do pijanstva. Alkohol koji je gaziran brže se apsorbuje u krvi, a samim time se brže stvara i osećaj opijenosti. Dakle, ova pića će vas lako zavarati. Budite oprezni jer predoziranje istima dvodi do oštećenja gastrointestinalnog trakta i trovanja ugljen dioksidom koji ovim pićima daje penušavu svežinu.

Pivo

Nizak nivo alkohola, prijatan ukus i raznolik izbor samo su neki od razloga zbog kojih postoji velik broj pivoljubaca. Iako ga mnogi smatraju bezazlenim alkoholnim pićem, postoji nekoliko činilaca koji ukazuju na suprotno.

Najveći problem u konzumaciji piva je lakoća ukusa zbog čega ga osoba, kako bi postigla željeni nivo opijenosti, konzumira više nego što je preporučeno. Preterana konzumacija piva usled njegove visoke kaloričnosti često dovodi i do bolesti jetre.

Pivo sadrži fitoestrogen – biljni oblik estrogena, ženskog polnog hormona. U ječmenom i sladu hmelja, koji se koriste u proizvodnji mnogih vrsta piva, ovaj je hormone prirodno prisutan. Fitoestrogen pomaže da nakon nekoliko pića lako zaspite, može biti od pomoći i ženama u menopauzi, a mišljenja o tome je li fitogestrogen glavni krivac za “pivski stomak” i razvoj muških grudi su podeljena.

Sumirano, sav je alkohol u prekomernoj konzumaciji više ili manje štetan. Birajte svoja pića promišljeno i pijte odgovorno!