Đerlek o porastu broja novozaraženih: Svi nerealno ignorišemo virus koji je među nama; moramo da budemo vrlo oprezni

Kada bi se javni i privatni zdravstveni sistem integrisali, građanima bi bilo mnogo lakše da dođu do specijalista, važnih analiza, osnovnih pregleda, kao i do recepata. Prvi korak ka tome jeste uvođenje privatnih klinika u sisteme e-recepta. Na ovu temu pričali smo sa državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja, dr Mirsadom Đerlekom koji nam je objasnio da je do zloupotrebe lekova došlo pogotovo tokom pandemije korona virusa, kada su pacijenti sami uspostavljali dijagnozu, pa tako uzimali lekove "na svoju ruku". Sada, sa ovim integrišućim sistemom to više neće biti moguće.

Foto: Prva TV
Foto: Prva TV
.

"Ono što smo tokom korone primetili da bi mogli bolje da koristimo je naš privatni zdravstveni sektor. U tom smislu smo počeli projekat e-recept, koji je na početku, pilot projekat. Mi sa e-receptom koji želimo da integrišemo u privatni sektor imaćemo kompletan uvid u to šta pacijent koristi. Imali smo zloupotrebu najviše antibiotika gde se stvorila rezistencija na određene lekove. Ovako ćemo imati bolju kontrolu, bolji uvid u ono što koriste naši pacijenti, cilj je da se to centralizuje i više kontroliše", rekao je Mirsad Đerlek, gostujući u emisiji "150 minuta".

Da li to znači da će pacijenti, lečeni u privatnim poliklinikama, moći da uzmu lek preko e-recepta, kao što je slučaj i kod državnih bolnica, da li to važi za sve grupacije pacijenata ili samo za one sa određenim bolestima i kako nam ova integracija prvatnog i državnog lekarskog sistema može pomoći tokom pandemije korona virusa, pričao je dr Đerlek u prilogu na kraju u nastavku.

Doktor se takođe osvrnuo i na porast broja novozaraženih od korona virusa i dodao "da smo svi nerealno ignorišemo kovid koji je očigledno još među nama i da smo se previše opustili". Dotakao se i četvrte doze vakcine, o čemu takođe možete poslušati u prilogu u nastavku: