Čaj, mleko, voda ili sok? Izbor omiljenog napitka pomoći će vam da lakše utonete u miran san

Pojedini napici utiču na naš dnevni, ali i noćni ritam. Oni mogu da nam pomognu da lakše zaspimo ako ih popijemo neposredno pred odlazak na spavanje.

Foto: UfaBizPhoto / Shutterstock
Foto: UfaBizPhoto / Shutterstock
.

Čaj, mleko, voda ili sok? Izbor omiljenog napitka pomoći će vam da lakše utonete u miran san

Pojedini napici utiču na naš dnevni, ali i noćni ritam. Oni mogu da nam pomognu da lakše zaspimo ako ih popijemo neposredno pred odlazak na spavanje.

Piće, kao i hrana, u znatnoj meri utiču na naš svakodnevni ritam života. Pića koja u sebi sadrže veliku količinu kofeina ili šećera mogu da prouzrokuju nesanicu, naročito ako ih konzumirate pre spavanja. Nemiran, isprekidan san ima nepovoljan uticaj na ceo organizam.

Ukoliko i vi imate ove probleme postoje napici koji mogu da vam pomognu da brzo i lako zaspite i što je još važnije, spavate kvalitetno, bez čestih buđenja.

Kvalitetno prospavana noć jedan je od glavnih preduslova da budemo zdravi i raspoloženi. Neispravanost koja duže traje može prouzrokovati brojne probleme i učiniti da se osećamo neraspoloženo, nervozno, ali i da osetimo pojačanu žudnju za hranom, što može da prouzrokuje gojenje, hormonske promene i porast šećera u krvi.

Ispijanje ovih napitaka može pozitivno da utiče na vaš duh i telo. Oni će aktivirati vaš metabolizam i pomoći će vam da održite željenu kilažu.

VODA

Voda je osnovni napitak za zdravo i normalno funkcionisanje vašeg organizma. Dnevna preporučena količina vode je od dve do tri litre, u zavisnosti od težine svakog pojedinca. Naravno, usled povećane fizičke aktivnosti i napora potrebno je uzimati i više vode. Ista situacija je i sa ženama koje su trudne ili doje. Vodu treba piti tokom celog dana, a s obzirom na to da ona nema kalorije možete je konzumirati i u kasnim večernjim satima. Ona hidrira naš organizam što za rezultat može imati miran san. Najbolje bi bilo da vam flašica sa svežom vodom uvek bude pri ruci.

MLEKO

Mleko se stotinama godina koristi kao lek za spavanje. Čaša ovog napitka pred odlazak u krevet može da spreči buđenje prouzrokovano osećajem gladi. Mleko je bogato proteinima, što ga čini odličnim izborom za kasnu užinu. Ono nam vraća i lepe uspomene na detinjstvo. U mleku se nalazi triptofan i melatonin koji pomažu da organizam lakše utone u san., piše 24sata.hr.

ČAJ OD KAMILICE

Tradicionalna medicina od davnina kamilicu ubraja u jedno od najboljih načina za smirivanje organizma. Poznato je da ona ima lekovita svojstva, što je čini odličnim napitkom za smirenje i bolji san. Biljni čaj pred spavanje deluje umirujuće na um i telo, podstiče stvaranje glicina, neurotransmitera koji opušta naš nervni sistem. Kamilica ima blago sedativno dejstvo, što je čini odličnim izborom ukoliko ne možete da zaspite.

ČAJ OD ĐUMBIRA

Ovaj čaj je izuzetno zdrav, a preporuka je da se koristi pred spavanje. On ima blagotvorno dejstvo na nadutost i zatvor. Đumbir može da pomogne telu da bolje apsorbuje hranljive materije i izuzetno je učinkovit kada je varenje u pitanju. Nutricionista savetuje ispijanje ovog čaja pred spavanje kako bi se iskoristile sve njegove blagodeti pre nego što uđemo u fazu dubokog sna.

ČAJ OD MENTE

Menta se od davnina koristi za smirivanje stomačnih tegoba. Ona umiruje želudac i iritabilna creva. Blagotvorno dejstvo ima na ceo probavni sistem. Šoljica čaja od mente pre spavanja umiriće vaš probavni trakt i pružiće vam mirniji i lakši san. Ona će vam pomoći kod glavobolje, smanjiće simptome alergije, ojačaće imuni sistem i ukloniti simptome stresa. Analgetska svojstva ovog čaja opustiće vaša creva, sprečiće pojavu mučnine.

SOK OD VIŠANJA

Osobama koje prate od nesanice, kiseli nezaslađeni sok od višnje može pomoći da lakše zaspe. On je bogat melatoninom koji pomaže da brže i lakše zaspite, a može i da ublaži bolove nastale usled artristisa i gihta, jer ima protivupalno dejstvo.