Ako vas BOLI GLAVA nakon obroka, trebalo bi da izvadite krv: Naizgled bezazlen simptom upozorava na TEŠKU BOLEST

Glavobolja može biti posledica nesanice, gladi, stresa, toplote, a može ukazivati i na veoma opasne bolesti poput dijabetesa.

Foto: fizkes / Shutterstock
Foto: fizkes / Shutterstock
.

Glavobolja nakon jela može da ukaže na dijabetes, alergije i reakcije na toksične supstance. Kada u pozadini ovog simptoma stoji šećerna bolest i drugi problemi u radu pankreasa, onda dolazi do poremećaja u lučenju insulina tokom jela, javljaju se hiperglikemija ili hipoglikemija.

"To dovodi do energetskog 'izgladnjivanja' mozga, što on signalizira bolom u glavi", objašnjavaju endokrinolozi, a prenosi Mondo.

Po rečima lekara sa klinike Mejo, uzrok bolova može biti i sastav hrane.

"Glavobolja može da se javi zbog alergijskih reakcija na određenu hranu. Takođe, mozak može da reaguje bolom na povećanje toksičnih supstanci u krvi, a koje se danas u sve većoj količini nalaze u hrani", kažu lekari.

Pored ovog simptoma, postoje i drugi naizgled bezazleni znaci koji mogu da ukažu na dijabetes, a to su slabost u rukama i stopalima, ekstremna žeđ i drugi.

Dijabetes se smatra jednom od najčešćih endokrinoloških bolesti savremenog života. Kako bolest progresuje, tako dolazi do stvaranja nepovratnih promena na organima obolelog, a najčešće su zahvaćeni vaskularni i nervni sistem, bubrezi, kao i retina. Tokom vremena, dijabetes može oštetiti srce, krvne sudove, bubrege, vid i nerve.

Evo koje su najčešće posledice šećerne bolesti:

- Odrasli sa dijabetesom imaju dva do tri puta veći rizik za nastanak srčanog udara i šloga.

- U kombinaciji sa smanjenjim protokom krvi i neuropatijom (oštećenje nerava) povećava verovatnoću pojava ulceracija, infekcija stopala i eventualnu potrebu za amputacijom.

- Dijabetesna retinopatija je važan uzrok slepila i nastaje kao posledica dugotrajne akumulacije oštećenja malih krvnih sudova retine. Statistički gledano, 2,6 odsto ukupnog broja slepila posledica je dijabetesa.

- Dijabetes je jedan od vodećih uzroka bubrežne insuficijencije.