Ako se borite sa bolom u leđima, nesanicom ili apnejom - PROMENITE OVO!

Većina ljudi je navikla na jedan položaj spavanja, ali ako je to neophodno, na primer zbog bolova u jednom delu tela, povrede ili operacije, nije tako teško navići se na drugi, samo što to iziskuje malo vremena.

Foto: REDPIXEL.PL / Shutterstock
Foto: REDPIXEL.PL / Shutterstock
.

Ako ste godinama navikli da spavate na boku ili leđima, verovatno vam se čini da je nemoguće promeniti položaj spavanja, ali bi bilo dobro da makar razmislite o tome. Naime, naša tela se menjaju kako starimo, pa se menja i optimalan položaj za spavanje, kaže dr Kris Vinter, neurolog i stručnjak za zdravlje sna iz kompanije Mattress Firm, a prenosi Huffington Post.

Na primer, ako se oporavljate od povrede ili operacije, možda ćete morati da promenite podrazumevani položaj spavanja. Hrkanje, novodijagnostikovana apneja u snu ili problemi zbog začepljenog nosa takođe mogu biti neki od razloga da se upustite u ovaj eksperiment.

“Ako ste trudni ili vam je partnerka u drugom stanju, verovatno ćete promeniti i položaj spavanja. Buduća majka više ne može ni da pokušava da spava na stomaku, ali mora da izbegava i ležanje na leđima u drugom tromesečju trudnoće i dalje. Konačno, ako ste tek ušli u novu vezu i ovo će zahtevati prilagođavanje na nove položaje spavanja, jer na početku veze partneri obično vole da spavaju licem u lice i slično”, kaže dr Vinter.

Koliko god vam se činilo da nećete moći da zaspite ni u jednom drugom položaju, moguće je promeniti položaj spavanja, ali biće vam potrebno malo truda. Evo nekih od prednosti koje možete dobiti od ovih promena:

Spavanje na boku

„Idealno je za one koji se bore sa problemima sa leđima ili vratom, ljude sa GERB-om ili one kod kojih se javlja apneja u snu“, kaže dr Dejvid Grinvald, neurohirurg i suosnivač kompanije Comprehensive. Oni koji hrču mogu imati koristi od okretanja na bok. Naime, disajni putevi odrasle osobe su stabilniji kada spavate na boku nego kada ste na leđima, a jezik može lakše da sklizne u poziciju u kojoj ne ometa disajne puteve, objašnjava Vinter.

Strana na kojoj obično spavate može biti povezana sa vrstom bola koji osećate.

“Na primer, ako vas boli desno rame, radije ćete spavati na levom boku, kaže dr Vinter. Leva strana je bolji izbor ako se mora misliti na cirkulaciju, odnosno visok pritisak, a onda i za trudnice, jer se krv vraća u srce preko desne strane i sistema šuplje vene”, dodaje on.

Spavanje na leđima

“Često spavanje na leđima ublažava tačke pritiska i malo je ortopedski udobnije”, objasnio je dr Vinter. To će takođe biti udobniji položaj za one koji se bore sa bolovima u ramenu, kuku ili kolenu, dodao je.

Spavanje na stomaku

Spavanje na stomaku funkcioniše ako patite od apneje u snu, jer je veća verovatnoća da će vaši disajni putevi ostati otvoreni i moći ćete lakše da dišete”, kaže dr Breus. Ovaj položaj je takođe koristan ako obično imate loše varenje i gorušicu. Ali ovaj položaj može otežati poravnavanje kičme, a dr Breus upozorava da potencijalno može dovesti do bolova u mišićima i vratu.

Kako promeniti položaj spavanja?

Ključno je odabrati pravi dušek. Na primer, ako spavate na boku, biće vam potreban manje čvrst dušek od nekoga ko planira da uvek spava na leđima. Proizvođači posteljine prave jastuke dizajnirane za određene položaje, a postoje i oni za rasterećenje pritiska koje se isplati kupiti.

Pored toga, postoje određeni trikovi koje možete primeniti da biste olakšali svoju poziciju:

Za spavanje na boku: Pokušajte da koristite teniske loptice tako što ćete ih pričvrstiti za zadnji deo gornjeg dela pidžame, objašnjava dr Džordž Gacibe, neurolog sa Instituta za poremećaje budnosti Univerziteta Hakensak. Kada pokušate da se otkotrljate na leđa, osetićete loptice i biće vam neprijatno, pa ćete se prevrnuti na bok, kaže on. Vremenom će vam spavanje na boku postati navika, ali imajte na umu da će vam verovatno biti potrebno nekoliko meseci da promenite naviku.

Polos preporučuje da spavate na boku sa kolenima malo povučenim prema grudima ili da pokušate da stavite jastuk između kolena kako biste poravnali kičmu i smanjili stres na kukovima i donjem delu leđa.

Za spavanje na leđima: Pokušajte da spavate na leđima, a ako se probudite na boku, vratite se nazad, objašnjava dr Gacibe. Duboko udahnite ili meditirajte pre spavanja i pokušajte da se osećate opušteno u ovom položaju, sa nadom da ćete ovako zaspati.

Takođe, neki kreveti vam omogućavaju da stavite svoje telo u određeni položaj i tako ga držite, pa biste mogli da razmislite o krevetu koji može da podigne uzglavlje i noge, jer će vas to držati u istom položaju, kao da ste zaspali u naslonjaču. Pored toga, omogućava kičmi da se opusti.

Izvor: 24sata.hr