Hrana koju (NE)smete da jedete na plaži

Letnje visoke temperature kao i visok nivo vlažnosti vazduha stvaraju idealne uslove za razmnožavanje bakterija koje su uzročnici trovanja hranom.

.

Kako biste izbegli potencijalne zamke 'zaraze' potrebno je posebnu pažnju posvetiti tremičkoj obradi sirovog mesa i načinu njegovog čuvanja. Nedovoljno kuvano meso može sadržati štetne mikroorganizme pa zato goveđe meso i njegove prerađevine, kao i jaja nastojte dobro da obradite kuvanjem ili pečenjem.

1. Dok ste na plaži konzumiranje polutrajnih salama svakako treba izbegavati kao i paštete ili gotove pekarske proizvode s mesnim sastojcima. Osim što visoka temperatura pogoduje kvarenju, ove nemirnice nisu nutritivno bogate pa umesto da telo obezbeđuju potrebnom enegrijom one je zapravo oduzimaju.

Savet: Dobar komad grilovanog mesa kojem ste proverili poreklo, sveže povrće i hleb i začini mnogo su pametnija opcija za zdrav i neopasan obrok na plaži.

2. Obroci na plaži ne bi trebalo da budu masni, slani ili kremasti kako nam na kraju ne bi pokvarili odmor. Čips na plaži strogo je zabranjen baš kao i teški sendviči u koje neretko znamo da ubacimo i komad pohovanog mesa. Kremaste posalstice svakako treba izbegavati jer većina njih sadrži jaja koja su leti najčešći izvor zaraze bakterijom salmonelom.

Savet: Jabuke će zadovoljit želju za grickanjem kao i bademi, orasi i lešnici koji neće naše telo izgladnjivati nego obezbediti energijom.

3. Ćevapčići, hamburgeri i prženi krompirići uobičajena su ponuda letnih restorana. Umesto teških obroka koji će nas opteretiti i koji iako spremljeni u restoranima, kriju potencijane opasnosti, preporučujemo da na plažu ponesete laganu hranu.

Savet: Pijace obiluju svežim voćem i povrćem čije nutritivne vrednosti svakako treba iskoristiti najbolje konzumirajući ih sveže. Brze salate u koje umesto mesa možete staviti žitarice ili pak usoljenu ribu izvrsno su rešenje.

4. Konzumiranje gaziranih i kupovnih sokova koji u sebi sadrže ogromne količine šećera i koji ne spečavaju dehidraciju nego je podstiču treba u potpunosti izbegavati baš kao i alkoholna pića.

Savet: Zalihe vode na plaži su prioritet, a umesto kupovnih sokova sami možete napraviti sveže ceđeni sok na primer od grejpa kod kuće. Grejp sadrži dosta vode, malo natrijuma i telu nadomešta potrebu za tečnošću i mineralima.

Izvor: b92.net / zadovoljna.hr