Namirnice koje morate da bacite nakon isteka roka trajanja

Koliko ste puta bili u radnji, kupili neku namirnicu, zaboravili na nju i videli je u frižideru nakon nekoliko nedelja, ne znajući da li je dobro koristiti je ili ne. Neke od njih mogu biti jako opasne, ukoliko se upotrebljavaju nakon isteka roka trajanja.

.

Riba i školjke

Ove namirnice obavezno treba da se čuvaju u frižideru i pripreme što pre, jer se brzo kvare. Svežinu ribe proverite tako što ćete je dotaći prstima i obratiti pažnju na udubljenja. Ukoliko meso ribe ostane udubljeno i kad pomerite prst, znači da nije sveža. Osim toga, obratite pažnju i na oči. Ne smeju da budu mutne ni udubljene, jer je to takođe znak da riba nije sveža. Važno je voditi računa i o škrgama. One treba da budu crvene ili ružičaste i bez tragova sluzi. Miris je još jedna stvar koja ukazuje na svežinu ribe. Ukoliko je on užegao ili kiselkast, a ne možete da osetite ni miris mora, riba nije sveža.

Meso

Kod mesa se obavezno morate pridržavati roka trajanja, a posebnu pažnju obratite na njegov izgled. Ukoliko je meso poprimilo smeđi ton, a ima i neprijatan miris i tragove ružičaste sluzi, pokvarilo se i odmah ga bacite.

Mekani sirevi

Tvrdi i polutvrdi sirevi traju znatno duže od polumekanih i mekanih sireva, koji u svom sastavu imaju visok udeo vode. Naime, nakon isteka roka trajanja u takvim se sirevima stvaraju bakterije koje su loše za organizam.

Suhomesnati proizvodi i mesne prerađevine

U suhomesnatim se proizvodima i mesnim prerađevinama može pronaći bakterija listerija, koja izaziva trovanje hranom i zaraznu bolest listeriozu, koja može da stvori velike zdravstvene probleme. Zato je važno pratiti rok trajanja ovakvih proizvoda i rešiti ih se čim on istekne.

Jaja

Jaja se, prema pravilu, od kupovine mogu koristiti maksimalno trideset dana, ali to pravilo je veoma upitno, jer ne znamo kad su ona dospela na police radnji. Zato se poslužite vrlo jednostavnim i efikasnim trikom. Uronite jaje u posudu s vodom, ukoliko potone na dno posude - sveže je, ukoliko počne da se naginje ka površini, znači da je staro nekoliko dana, ali još je uvek spremno za upotrebu. Ono koje je u potpunosti isplivalo na površinu, pokvareno je i treba da ga se što pre rešite. Osim toga, obratite pažnju i na miris. Ukoliko jaja nakon što ih razbijete ili skuvate šire neprijatan miris, nemojte ih konzumirati, nego ih bacite.

Izvor: b92.net