Selfi lakat - sve češća dijagnoza ljubitelja društvenih mreža

Novinarka emisije “Today” Hoda Kot dobila je dijagnozu “selfi lakta”, odnosno povrede lakta izazvane preteranim pravljenjem selfija. Ako ruka počne da vas boli, možda je najbolje da napravite pauzu od Instagrama i Snapchata.

.

Zbog bolova u ruci i laktu obratila se ortopedu, koji ju je upitao da li igra tenis ili ping-pong. Kada je isključio mogućnost “teniskog lakta”, lekar je zaključio da je krivac mobilni telefon kojim Kot neumorno pravi selfije.

Novinarka je za magazin “Elle” ispričala da do “selfi lakta” dolazi zbog preteranog ponavljanja istog pokreta i da joj je lekar preporučio da na bolno mesto stavlja led, radi vežbe i uzima analgetike.

Ona nije jedina koja se bori s ovim novim stanjem.

Dr Džordan Mecl, specijalista za sportsku medicinu u Njujorškoj bolnici za specijalnu hirurgiju kaže da problem “selfi lakta” postaje sve učestaliji.

“Slično je bilo i sa BlackBerry telefonima – ljude su boleli palčevi jer su neprekidno kuckali na telefonu. Teniski lakat dobićete ako previše igrate tenis ili imate lošu formu, a selfi lakat, ako pravite previše selfija. Mišiće izlažete prevelikom stresu i iritirate oblast u kojoj se mišići odvajaju od kosti”, kaže Mecl.

On savetuje da selfije pravite naizmenično levom i desnom rukom, da se redovno istežete i koristite selfi štapove, kako biste umanjili pritisak na lakat.

Ako ruka počne da vas boli, možda je najbolje da napravite pauzu od Instagrama i Snapchata.

Izvor: b92.net